ČT: Máte slovo s Michaelou Jílkovou na téma Pracující důchodci - berou mladým práci?

10.06.2014 11:52

Máte slovo, 12. 6. 2014, ČT 1

ČT: Máte slovo s Michaelou Jílkovou na téma Pracující důchodci - berou mladým práci?
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o nezaměstnanosti mladých a finanční situaci pracujících seniorů. Diskutovat budou: Michaela Marksová - ministryně práce a sociálních věcí, Milan Taraba - místopředseda Rady seniorů ČR, Aleš Hemer - podnikatel v pojišťovnictví, Miroslav Ševčík - ekonom a další. Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílá Česká televize vždy ve čtvrtek ve 21.30 hod na ČT1. Pořad připravují: Michaela Jílková, Lada Krenková, Kateřina Dušková a Rudolf Kudrnáček.

K 30. 4. 2014 evidoval ÚP ČR 29 331 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Přesto, že nezaměstnanost trochu poklesla, je toto číslo stále alarmující. Mladí lidé bez práce nemohou zakládat rodiny, pořídit si vlastní bydlení, prostě postavit se na vlastní nohy. Mnohdy tak vzniká paradoxní situace, kdy pracující rodiče v důchodovém věku, živí své nezaměstnané děti.

Senior, pobírající důchod, může přistoupit na nevýhodné platové podmínky právě proto, že je to jen přivýdělek k důchodu. Mladý člověk ale žádné rezervní peníze nemá, a proto požaduje za svou práci plat, z kterého by vyžil.

Pokud je zaměstnanec v pracovním poměru uzavřeném na dobu neurčitou, nemá ani zaměstnavatel možnost seniora, který dosáhne důchodového věku, propustit, i kdyby na jeho místo chtěl vzít někoho mladšího. Někteří zaměstnavatelé proto nabízejí důchodcům až stovky tisíc odstupného za to, že uvolní místo mladším.

Máte slovo s Michaelou Jílkovou – diskusní pořad, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize. Ve studiu, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice "otloukánka", na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.

Před koncem pořadu moderátorka vyhlásí téma příštího diskusního pořadu Máte slovo, vysílaného ve čtvrtek 19.6. 2014 na ČT1 od 21:30 hodin.

Debatovat může přijít každý, kdo má odvahu říct veřejně svůj názor. Stačí se přihlásit na tel. čísle:  261 13 77 66 nebo e-mailové adrese: mateslovo@ceskatelevize.cz.

Najdete nás nově na http://www.facebook.com/mateslovo. Své názory můžete posílat také formou SMS ve tvaru: MS mezera TEXT ZPRÁVY na telefonní číslo: 906 11 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…