ČT: Máte slovo s Michaelou Jílkovou na téma zrušení poplatků ve zdravotnictví

06.02.2014 10:11

Pořad můžete zhlédnout 6. 2. 2014 na ČT1.

ČT: Máte slovo s Michaelou Jílkovou na téma zrušení poplatků ve zdravotnictví
Foto: Repro ČT
Popisek: Michaela Jílková v pořadu ČT Máte slovo

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o zrušení regulačních poplatků. Diskutovat budou: MUDr. Svatopluk Němeček, MBA- ministr zdravotnictví, Prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. - I.interní klinika - klinika hematologie 1. LF UK a VFN, Ing. Zdeněk Kabátek ředitel VZP ČR, MUDr. Ing. Petr Fiala-místopředseda AČMN a další. Pořad Máte slovo s Michaelou Jílkovou vysílá Česká televize vždy ve čtvrtek ve 21.30 hod na ČT1. Pořad připravují: Michaela Jílková, Lada Krenková, Kateřina Dušková, Čestmír Franěk a Rudolf Kudrnáček.

Prvním lednem letošního roku zanikla pacientům povinnost hradit 100,- Kč regulační poplatek za pobyt v nemocnici. Tento poplatek byl v loňském roce Ústavním soudem zrušen. Připravuje se ale také rušení dalších regulačních poplatků, vyjma devadesáti-korunové částky za ošetření na pohotovosti. Podle lékařů je naše zdravotnictví na vysoké úrovni, ale již v loňském roce docházelo k velkým finančním ztrátám nemocnic a jejich dluhy narůstaly.

Zrušením stokorunového poplatku došlo k výpadku příjmu nemocnic zhruba 2 miliard korun. Nicméně, pokud by skončila povinnost hrazení i dalších regulačních poplatků, zvýší se ztráta až na 5,3 miliardy korun, ovšem podle odborníků devalvací koruny dojde k poklesu o další asi 2-4 miliardy, a tato částka nemusí být ještě konečná.

Většina pacientů, především dlouhodobě nemocných, tuto změnu uvítala, ale existují obavy, že se budou odsouvat operace, nebude dostatek financí na nákup přístrojů, zdravotnického materiálu ani na platy personálu.

Nastupující vládní koalice sice přislíbila, že ztrátu 2 miliard bude nemocnicím kompenzovat, ale bude tato částka dostačující? Nebo našemu zdravotnictví hrozí kolaps?

Máte slovo s Michaelou Jílkovou – diskusní pořad, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům! Každý divák může poslat svůj názor formou SMS nebo prostřednictvím webu České televize.Ve studiu, v němž povede moderátorka debatu, budou připraveni zastánci různých názorů na vybrané aktuální téma: zástupci odborné i laické veřejnosti. Nejde o to, aby se jeden host dostal do pozice "otloukánka", na kterého by útočili ostatní, každý bude mít šanci říct svůj názor na daný problém a obhájit ho.

Před koncem pořadu moderátorka vyhlásí téma příštího diskusního pořadu Máte slovo, vysílaného ve čtvrtek 13.2. 2014 na ČT1 od 21:30 hodin.

Debatovat může přijít každý, kdo má odvahu říct veřejně svůj názor. Stačí se přihlásit na tel. čísle:  261 13 77 66 nebo e-mailové adrese: mateslovo@ceskatelevize.cz.

Najdete nás nově na http://www.facebook.com/mateslovo. Své názory můžete posílat také formou SMS ve tvaru: MS mezera TEXT ZPRÁVY na telefonní číslo: 906 11 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…