ČT: Padesátý ročník festivalu Zlatá Praha ovládl dokument o dirigentské legendě

17.10.2013 11:17

Mezinárodní festival České televize Zlatá Praha zná vítězné snímky. Nejvyšší ocenění, Grand Prix Golden Prague, si letos odnáší dokument Cesta životem: Sir Georg Solti.

ČT: Padesátý ročník festivalu Zlatá Praha ovládl dokument o dirigentské legendě
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

U návštěvníků festivalu zvítězil snímek České televize Daria Klimentová – Život v tanci. Festival, který od soboty 12. října hostil pražský Žofín, nabídl takřka stovku nejlepších současných filmů o hudbě a tanci, a přivezl do Prahy největší hvězdy tanečního světa – slavné baletní sólisty bratry Bubeníčkovy či choreografa Johna Neumeiera.

Nejvyšší ocenění si letos odnesl rakouský snímek režiséra Georga Wübbolta nazvaný Cesta životem: Sir Georg Solti. „Málokdy se v dokumentu podaří odhalit tolik ze života a díla umělce jako zde, v případě Sira Georga Soltiho, jednoho z největších dirigentů naší doby, jehož stoleté výročí jsme si připomněli v roce 2012. Kombinací vzácných archivních materiálů, skvěle vybraných osobností a dokonalého střihu vznikl zábavný a poučný program, který si plným právem zaslouží letošní Grand Prix,“ zdůvodňuje výběr předsedkyně letošní poroty Hazel Wright.

Při slavnostním zakončení festivalu, které se neslo v duchu známé hudby z českých a světových filmů v originálním provedení Českého národního symfonického orchestru, byla předána také Cena diváků. Tu získal snímek České televize, Daria Klimentová – Život v tanci. „Zlatá Praha je renomovaným festivalem, který si za padesát let existence vydobyl prestižní pozici na světové festivalové scéně. Letošní ročník svou kvalitou získaný status rozhodně utvrdil. Jako pořadatele festivalu nás samozřejmě těší také to, že diváci z takřka devadesáti soutěžních snímků nejvýše ocenili snímek právě z produkce České televize,“ konstatuje její generální ředitel Petr Dvořák.

Kromě Ceny diváků a Grand Prix Golden Prague se udělovalo i Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Cenu si odnesl švédský snímek Tanec z celého srdce zachycující spolupráci slavného choreografa Matse Eka s kubánským tanečním souborem. Zvláštní uznání za mimořádný umělecký počin si vysloužil pořad o korejském avantgardním skladateli Mezi: Isang Yung v severní a Jižní Koreji. V kategorii Dokumentární pořady o hudbě a tanci zvítězil a získal ocenění Český křišťál snímek Bach: Vášnivý život, vyprávějící příběh skladatele Johanna Sebastiana Bacha očima jeho interpreta. Druhou z kategorií, Performing Arts, ovládl francouzský snímek Jezero.

Z doprovodného programu letos sklidil jednoznačně největší úspěch večer věnovaný bratrům Bubeníčkovým, na kterém slavní sourozenci provedli návštěvníky celou svou dosavadní kariérou. „Každoročně se nám daří vozit do Prahy ty největší hvězdy tanečního a hudebního světa. Vloni choreografa Borise Eifmana či primabalerínu Dariu Klimentovou, letos choreografickou legendu Johna Neumeiera a bratry Bubeníčkovy. To, že k nám tyto osobnosti zavítají, dokazuje, jakou prestiž u odborné veřejnosti festival má. Myslím, že jako dárek k padesátému výročí festivalu jsme si nemohli přát nic lepšího,“ shrnuje ředitel festivalu Vítězslav Sýkora.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…