ČT: Příběh o romské dívce byl nominován na Japan Prix 2013

06.09.2013 18:35

Krátký film režisérky Kamily Zlatuškové Dávej pozor! o devítileté romské dívce, která se potýká s velkými problémy ve škole, byl jako jediný český zástupce nominován na Japan Prix 2013. Film již získal hlavní cenu za nejlepší český populárně-vědecký snímek na mezinárodním festivalu Academia Film Olomouc.

ČT: Příběh o romské dívce byl nominován na Japan Prix 2013
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Kamila Zlatušková natočila film Dávej pozor! v roce 2012. „Jde o příběh devítileté romské dívky Janičky, která v průběhu natáčení podstoupí několikaměsíční intenzivní terapii formou takzvaného biofeedbacku. Přestože hlavní linii tvoří téma boje technologických možností s vůlí i osudem člověka a to, jaké okolnosti nás předurčují k úspěchu či neúspěchu, snímek zároveň otevírá pohled do Janina zázemí doma i ve škole,“ říká Kamila Zlatušková.  

 Příběh Janičky je součástí první české časosběrné docusoap ČT Ptáčata, která byla v roce 2011 nominována na prestižní CIVIS European Media Prize. Reprízu seriálu a nové díly z druhé série budou moci diváci České televize sledovat na ČT2 každý týden od 15. září. V tvůrčí skupině kreativní producentky Kamily Zlatuškové nyní také vzniká koprodukční hraný film s romskou tematikou Koza.

 Snímek Dávej pozor! byl již vysílán například v Irsku, Německu či Japonsku, kde zaujal porotce Japan Prix 2013. V Tokiu se v říjnu proto utká se snímky z Kanady, Velké Británie, Thajska či Kolumbie o hlavní cenu v kategorii vzdělávacích filmů pro děti.  

 Porotu festivalu Academia Film Olomouc snímek, který Česká televize odvysílala letos v srpnu, zaujal „srozumitelným, až krystalicky čistým vyprávěním příběhu“ a tím, že „díky svému pozitivnímu vyznění dává krom vědomostí i naději těm, kteří ve svém životě prožívají podobné problémy.“

 Kamila Zlatušková (*1981)
 Pro ČT natočila společně s Ladislavem Cmíralem první českou docusoap Ptáčata aneb Nejsme žádná béčka, která v roce 2011 získala cenu úřadu vlády v kategorii Čin roku. Díl s názvem Letem ghettem byl nominovaný jako první pořad ČT na prestižní European CIVIS Media Prize v Berlíně. Časosběrné pokračování této série, ze které námět filmu Dávej pozor! vychází, nyní po třech letech dokončila společně s producentem Radimem Procházkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…