ČT: Stovky novinářů z celého světa se sjedou v Česku. Diskutovat budou i s vědci a umělci

10.11.2014 13:05

V České republice se příští týden odehrají dvě velké mezinárodní konference o žurnalismu a médiích, které přivítají na šest set odborníků a novinářů z celého světa. Jejich hostitelem bude Česká televize. Konference News Assembly pod hlavičkou Evropské vysílací unie začíná v úterý 11. listopadu a sjedou se na ní zástupci veřejnoprávních médií, druhé setkání, nazvané News Xchange, startuje ve středu a otevírá se i komerčním médiím.

ČT: Stovky novinářů z celého světa se sjedou v Česku. Diskutovat budou i s vědci a umělci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Konference News Xchange je v televizním světě vnímána jako jedna z nejdůležitějších odborných akcí z oblasti médií a žurnalismu vůbec. Podobně významné je ale i druhé setkání News Assembly, které je určeno výhradně pro zástupce veřejnoprávních médií,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Česká televize získává mezi ostatními evropskými televizemi stále větší respekt a naše zpravodajství na tom má zásadní podíl. To, že jsme hostiteli obou takto významných akcí, je pro mě potvrzením toho, že máme v oblasti televizního zpravodajství co nabídnout i déle fungujícím veřejnoprávním i komerčním televizím. Těší mě, že se to navíc odehrává v období, kdy si připomínáme pětadvacáté výročí sametové revoluce, které je tak silně spjaté s demokracií a svobodou projevu, a tedy principy, na kterých zejména média veřejné služby stojí.“

Konference News Assembly je určena zástupcům redakcí zpravodajství členských organizací Evropské vysílací unie (EBU). Koná se 11. a 12. 11. A Česká televize na ní účastníkům představí dětské veřejnoprávní zpravodajství a v sekci „Best practices“ pak rovněž unikátní projekt Povodňového zpravodajství, jehož pokrytí v roce 2013 znamenalo nejen mimořádné nasazení novinářů, ale i premiérové využití a zapojení průlomových technologií, jakými jsou třeba drony.

Druhá z konferencí, News Xchange, zaměřená na sdílení nápadů, zkušeností a příležitostí v mezinárodním kontextu zpravodajství se koná od 12. do 14. listopadu na pražském Žofíně. Kromě novinářů z celého světa a zástupců médií, jako jsou například CNN, ZDF, Al Arabiya či BBC, jsou jejími přispěvateli také moderátoři, bloggeři, mediální odborníci a vědci či umělci. Vedle ředitele Global News BBC Jima Egana či ředitele zpravodajství televize Al Jazeera Ibrahima Helala to za Česko bude například ekonom Tomáš Sedláček či kněz Tomáš Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…