ČT: Tajemné iluminace Dalimilovy kroniky oceněny v Olomouci

25.04.2016 20:50

Česká televize si odváží ocenění z jedenapadesátého ročníku mezinárodního festivalu Academia Film Olomouc. Dokument Kronika králů získal cenu za nejlepší český populárně-vědecký dokumentární film.

ČT: Tajemné iluminace Dalimilovy kroniky oceněny v Olomouci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Českou část soutěže podle poroty jasně korunoval počin, který se díky nálezu nových zlomků Dalimilovy kroniky vrací do daleké historie. Dokumentární film Romana Vávry pátrá po okolnostech a souvislostech vzniku iluminované verze tohoto vzácného díla středověkého písemnictví, jehož fragmenty se před několika lety našly v Paříži. Film kombinuje klasické dokumentární styly s animacemi legend z Dalimilovy kroniky a hranými scénami.

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc se podle počtu akreditovaných diváků řadí mezi největší kinematografické přehlídky v České republice. Již od roku 1966 ho pořádá Univerzita Palackého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…