ČT: Tři festivalové úspěchy

07.10.2013 15:03

TS Ostrava uspělo na TOURFILMU a hned poté i na EKOFILMU.

ČT: Tři festivalové úspěchy
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Česká televize vyslala své dokumenty na tuzemské festivaly zaměřené na cestování a ochranu přírody. Tvorba Televizního studia Ostrava si na konci minulého týdne odnesla trojí ocenění – z karlovarského TOURFILMU a z ostravského festivalu EKOFILM.

Na letošním dvacátém karlovarském TOURFILMU se slavnostní vyhlašování výsledků konalo hned v několika dnech. Ve čtvrtek 3. října 2013 večer převzali autoři cyklu Tajemství železnic Zvláštní cenu odborné poroty - Prix Jury.  Připomínáme, že Tajemství železnic jsme vysílali letos na jaře a pozoruhodným světem na kolejích nás v něm provedl Martin Dejdar.  Cyklus dokumentů mapujících známá i méně známá místa naší železné dráhy připravili dramaturg Jakub Slomiany a režisér Ján Novák. Oba si Zvláštní cenu poroty převzali na slavnostním večeru v Grand hotelu Pupp.

O den později, v pátek 4. října 2013 byly na karlovarském TOURFILMU vyhlašovány výsledky v kategorii dokumentů zaměřených na  cestování po zahraničí.  Zvláštní cenou odborné poroty - Prix Jury byl oceněn jeden díl z nové série cyklu Postřehy odjinud nazvané Paříž očima Jana Šmída.  Třináct procházek po Paříži televizní diváky teprve čeká.  Odvysíláme je až na konci roku.  Díl nazvaný Po stopách Amélie z Montmartru připomene Paříž jako město filmu. Ocenění odborné poroty převzal v Karlových Varech dramaturg Postřehů odjinud Karel Bělohlavý.

Třetí ocenění pro ostravskou dokumentární tvorbu přineslo rozhodnutí další festivalové poroty. V sobotu 5. října 2013 vyvrcholil letošní EKOFILM Ostrava 2013 slavnostním večerem v  Mamaison Imperial Hotelu. Režisér Jaroslav Večeřa na něm převzal Čestné uznání mezinárodní poroty za dokument nazvaný Strnadlové z Trojanovic. Toto zastavení pod Beskydami v místech, jejichž kulturní atmosféru v několika generacích vytvářela rodina Strnadlových, jsme v rámci Folklorních výletů odvysílali letos v létě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…