ČT: Vánoční premiérové filmové zážitky

15.11.2014 9:03

Hynek Čermák v hlavní roli filmu Americké Dopisy o klíčové epizodě ze života skladatele Antonína Dvořáka. Bolek Polívka jako baskytarista z Moravy, který se snaží o hudební návrat ve filmu Revival, a Jakub Prachař, který v kostýmu ušáka rozdává balonky v příběhu Křídla Vánoc. To jsou hrdinové tří premiérových filmů, které o Vánocích uvede Česká televize.

ČT: Vánoční premiérové filmové zážitky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Česká televize, jako největší koproducent českých filmů, má na Vánoce takřka povinnost nadělit filmovým fanouškům také televizní premiéry. A letošní ročník je opravdu silný. Křídla Vánoc se například stala nejlepším i divácky nejoblíbenějším filmem Finále Plzeň, Revival zabodoval na festivalu v Karlových Varech a nový film Americké dopisy sledující osud světově proslulého skladatele Antonína Dvořáka v podání Hynka Čermáka bude také velkým filmovým zážitkem,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Poslední adventní neděli 21. prosince nabídne Česká televize první z premiérových filmů, vánoční příběh o splněných přáních a naději Křídla Vánoc s Richardem Krajčem a Vicou Kerekes v hlavních rolích. „Všichni v sobě nosíme svá tajná přání. O některých víme, některá se snažíme potlačit, některá si dovolíme vyslovit a dokonce je i žít. Hrdinové filmu dostanou možnost něco si přát a jejich život se tak rozeběhne směrem, který si sami určili. Řada náhod jim přinese to, co chtěli, a tak mají možnost si svá přání prožít. V životě jsme zodpovědní nejen za vše, co děláme, ale stejně tak i za to, co říkáme, co si myslíme a po čem toužíme…,“ říká scenáristka a režisérka filmu Karin Babinská.

Druhou z premiér, snímek Revival režisérky a scénáristky Alice Nellis, vyprávějící o hudebním comebacku čtyř stárnoucích rockerů budou mít diváci možnost si vychutnat na Nový rok. V hlavních rolích čtyř bývalých muzikantů, kteří se s údělem rockera ve výslužbě vyrovnali každý po svém a jejichž pohnutky k oživení kapely jsou také různé, se představí Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek a Marián Geišberg.

Petra Špalková a Soňa Norisová jako múzy Antonína Dvořáka

Svou světovou premiéru zažije první sváteční neděli nového roku i snímek Americké Dopisy režiséra Jaroslava Brabce. Film nahlíží na klíčovou epizodu ze života slavného hudebního skladatele Antonína Dvořáka. A nejen tu, diváci se ponoří také do jeho osobního života a poznají jeho celoživotní múzu, hraběnku a herečku Josefínu Kounicovou, ztvárněnou Soňou Norisovou, i její sestru a Dvořákovu manželku Annu, kterou si zahrála Petra Špalková.

„Naším záměrem bylo postihnout originálním způsobem nejskrytější niterné procesy, kterými procházel největší český muzikant ve svých třiapadesáti letech, v době své vrcholné zralosti, v době Novosvětské, Humoresek a violoncellového koncertu. V době, kdy i ty nejobtížnější otázky jeho života vyplouvaly na povrch. Hlavně ta první, která zněla, kdo vlastně jsem,“ doplňuje scenárista Amerických Dopisů Petr Zikmund. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…