ČT art: Na obrazovky se s Tečkou páteční noci vrací hudební talkshow

28.07.2013 9:40

Hudbě a scénickému umění různých žánrů je na ČT art vyčleněn široký prostor. Oběma oblastem se budou věnovat nejen stávající, ale i zcela nové pořady České televize. Se vznikajícím kulturním kanálem se diváci dočkají i návratu oblíbeného formátu hudební late night show. Ta se na obrazovky vrací po třech letech v podobě pořadu Tečka páteční noci.

ČT art: Na obrazovky se s Tečkou páteční noci vrací hudební talkshow
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

„Hudební talk-show Tečka páteční noci je typově podobným pořadem, jakým byla Noc s Andělem, kterou Česká televize vysílala jedenáct let. Bude se vysílat živě a bude kontaktní. Prostor totiž dostanou i diváci u televizních obrazovek, kteří budou moci reagovat prostřednictvím sociálních sítí a webu. Stejně jako u Noci s Andělem pak chceme zprostředkovat kvalitní hudební zážitek a inspirativní rozhovory s hosty ve studiu,“ vysvětluje výkonný ředitel programu ČT art Tomáš Motl.

 Na obrazovkách se Tečka objeví každý páteční večer, a to v době od jedenácti do jedné hodiny ranní. Na rozdíl od Noci s Andělem se ale nebude vysílat pouze z Prahy, nýbrž i z Brna a Ostravy. Střídat se tak budou nejen týmy za kamerami, ale i moderátoři. Vysíláním z Prahy provede diváky Lenny Trčková, z ostravského studia bude talk-show moderovat Marek Hlavica. Brněnskou Tečkou budou provázet hned dvě moderátorky. „Jsem ráda, že se hudba na obrazovky České televize vrací v takové míře. Snahou Tečky je objevovat nové tváře a kapely a doufám, že přispěji k nalezení mnoha dosud neobjevených hvězd,“ říká Lenny Trčková, kterou diváci znají třeba z Dobrého rána. Na moderování se těší také Marek Hlavica. „Chci navázat na odvahu, kterou Česká televize projevila, když dala prostor i méně známým talentům, jakým jsem doufám i já,“ poznamenal Hlavica ironicky a dodal: „Naše debaty budou odrážet čas, kdy se Tečka páteční noci vysílá, nebudou proto vždy klidné, chceme se dotýkat i kontroverznějších témat,“ shrnuje dramaturgický záměr pořadu ostravský moderátor.

 Hudební pořady na ČT art nabídnou klasiku i rock, alternativu i mainstream

 Tečka páteční noci ale zdaleka nebude jediným hudebním pořadem na ČT art. „Hudba na obrazovky České televize neodmyslitelně patří. Kromě té klasické, rockové a populární mají na obrazovkách své místo i pořady z dalších hudebních oblastí. A tak tomu bude i ve vysílání ČT art,“ říká dramaturg programové skladby Rostislav Uher.

 S klasickou hudbou se budou diváci setkávat nejen v pravidelných vysílacích časech v úterý, čtvrtek a v neděli, ale také během speciálních sobotních komponovaných večerů s názvem Je nám ctí…, které se na podzim budou věnovat například Jiřímu Bělohlávkovi nebo Giuseppe Verdimu. Bohatou nabídku přinese i úterní programové okno s tuzemskou popovou a rockovou hudbou. Etno, jazz, reggae či blues bude objevovat středeční Hudební klub. Světová populární hudba zazní pravidelně každý pátek, kdy budou k vidění koncerty hvězd první velikosti, na podzim například Bon Jovi či Alice Cooper. Hudbě, včetně žánru opery a muzikálu, se věnuje také středeční magazín Terra musica. Reflektovat bude i dění na taneční scéně.

 Divadlo i opera každé pondělí

 Tanec, opera i divadelní představení budou mít své místo na ČT art každé pondělí před půl devátou. Nasazením programového okna na pondělní podvečer chce Česká televize vyjít vstříc všem, kterým víkendové výlety za kulturou nestačily. Ani v sobotu večer však diváci u obrazovek o divadlo nepřijdou. Unikátní svědectví jedné epochy českého divadla, která loni skončila, představí na podzim sobotní cyklus záznamů představení Divadla Komedie. Jako jeho součást bude rovněž odvysílán dokument Radima Špačka.

 Hned v prvním týdnu zahájí vysílání ČT art například televizní premiéra proslulé divadelní inscenace Jaroslava Duška Čtyři dohody i premiéra filmového zpracování slavné Pucciniho opery Bohéma. Na ČT art bude mít své místo také stávající magazín Divadlo žije!, který naleznou diváci v programu vždy v neděli večer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…