ČT pozemky neprodává. A prodej vylučuje i do budoucna.

08.03.2014 19:03

Česká televize vydala nová interní pravidla pro nakládání s nemovitostmi. Jejich jediným účelem je změnit formu prodeje nemovitosti na hospodárnější a transparentnější. Nový předpis nemá a nemůže mít jakýkoli vliv na to, která nemovitá věc České televize bude prodána. Prodej totiž vždy schvaloval a schvaluje výhradně kontrolní orgán volený Poslaneckou sněmovnou, Rada ČT. Ve vztahu ke všem veřejným spekulacím však přesto Česká televize prohlašuje, že o prodeji pozemků v okolí Kavčích hor nikdy neuvažovala, neuvažuje a i do budoucna jej zcela vylučuje.

ČT pozemky neprodává. A prodej vylučuje i do budoucna.
Foto: Repro ČT
Popisek: Michaela Jílková v pořadu ČT Máte slovo

Nová interní pravidla pro úplatný převod nemovitostí z majetku České v otázkách a odpovědích:

Kdo rozhoduje o prodeji nemovitostí České televize?

O prodeji, směně či pronájmu nemovitostí České televize rozhoduje na základě platné legislativy výhradně Rada ČT. S nemovitým majetkem České televize tak nemůže být jakkoli naloženo, bez souhlasu členů Rady, kteří jsou voleni Poslaneckou sněmovnou.

Usnadňují nová pravidla prodej pozemků?

Ne. Stále platí, že souhlas s prodejem jakékoli nemovitosti musí dát jedině Rada ČT. Nový předpis však neusnadňuje ani interní úvahy o potenciálním prodeji pozemků. Naopak. Na pozemcích v okolí Kavčích hor totiž Česká televize nevykonává žádnou činnost, jsou tak z jejího pohledu nepotřebné a mohly být navrženy k prodeji i na základě předešlého předpisu, a to navíc méně transparentně. Česká televize však o prodeji pozemků neuvažuje a i do budoucna jej vylučuje. Nová pravidla navíc přímo navazují na článek 26 Kodexu ČT a určují, že hlavním záměrem televize je „zachování fondu nemovitostí ČT.“

Proč Česká televize pravidla o nakládání s nemovitostmi změnila?

Hlavním a jediným důvodem pro změnu předpisu byla úprava formy prodeje nemovitostí. A to v návaznosti na chystaný odprodej dvou nepotřebných nemovitostí v Brně, kde je plánována výstavba nového televizního studia. Původní předpis totiž jako primární nástroj prodeje určoval dobrovolnou veřejnou dražbu. Ta je ale z mnoha hledisek neefektivní a zastaralá a nese s sebou řadu nevýhod: vysokou provizi pro zprostředkovatele (4–6 %), riziko odprodeje za nejnižší podání (v případě, že se zájemci domluví nebo je zájemce jediný) a možné časové průtahy. Nový předpis proto formu prodeje mění, zlevňuje ji, ruší roli prostředníka a zvyšuje transparentnost celého procesu.

Co všechno nová pravidla mění?

Nakládání s nemovitostmi České televize bude nově Rada ČT schvalovat ve dvou stupních namísto jednoho. Nejprve ji tak Česká televize seznámí se záměrem a až poté, bude-li schválen, jí předloží návrh smlouvy. Rada tak bude moci ovlivnit i podmínky prodeje, což doposud mohla jen velmi omezeně. Doposud také žádný předpis nereguloval, s jakou frekvencí může být jediný návrh Radě ČT předkládán. Nová pravidla proto, aby nebyla Rada zahlcována, stanovují minimální rozestup mezi opětovným podáním upraveného návrhu na dobu šesti měsíců tak, aby vznikla relevantní doba na zapracování připomínek.

Další změnou je nová forma prodeje nemovitosti. Zájemci o koupi se již nebudou muset účastnit veřejné dražby, ale budou své nabídky zasílat do České televize v podobě cenného psaní, u kterého není možné obálku otevřít, aniž by byla porušena. Její neporušenost si pak budou moci zájemci zkontrolovat v okamžiku otevírání obálek, ke kterému budou přizváni a ze kterého bude pořizován také audio-vizuální záznam. Nový způsob odprodeje je tak daleko transparentnější a pro Českou televizi také hospodárnější, mizí totiž riziko odprodeje za nejnižší podání i náklady na zprostředkovatele.

Aktuální pravidla také zvyšují veřejné povědomí o nabídce k prodeji. Na nemovitosti totiž bude muset být umístěna informační tabule a inzerát se rovněž minimálně na dobu jednoho měsíce umístí na nejfrekventovanější realitní portál. Na webu ČT bude také na základě aktuálního předpisu vždy umístěna virtuální prohlídka nemovitosti.

Rozšiřují nová pravidla nějak portfolio nemovitostí, které mohou být prodány?

Česká televize, bez ohledu na znění interních pravidel, může prodat pouze tu nemovitost, kterou odsouhlasí Rada ČT. V novém předpisu byly sice jiným způsobem formulovány interní podmínky, za kterých lze o prodeji, směně či pronájmu nemovitostí uvažovat, nejedná se však o jejich rozšíření. Naopak. Podmínky sice byly shrnuty do jedné věty namísto několika odstavců, stále však platí, že nová pravidla jsou v tomto ohledu přísnější než ta předchozí a navazují přímo na článek 26 Kodexu ČT a určují, že hlavním záměrem televize je „zachování fondu nemovitostí ČT.“

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…