ČT představila program nového kulturního programu ČT art

19.07.2013 17:20

Česká televize zahájila sérii tří setkání, na nichž postupně představí programové schéma a jednotlivé pořady nového kulturního programu ČT art. Dnešním tématem byla oblast zpravodajství a publicistiky.

ČT představila program nového kulturního programu ČT art
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Program ČT art bude sestávat z nových pořadů, zahraniční akvizice a kulturních pořadů z fondu České televize. ČT art začne vysílat v sobotu 31. srpna, vysílat bude denně od 20 hodin na stejném okruhu jako nový dětský kanál ČT :D. Věnovat se bude hudbě, filmu, včetně studentského, literatuře, divadlu a scénickému umění. Neopomene ani výtvarné umění a architekturu.

 "Schéma je pro každý den jiné, pro diváka ale přehledné. Záchytnými body budou každodenní Události v kultuře a kritická talk-show Artefakta, vysílaná od pondělí do čtvrtka. Koncepcí ČT art je vysílat kulturní pořady v tematických blocích, pracovat s kontextem, nabízet pestrost forem a stopáží a usilovat o zastoupení všech kulturních oblastí a oborů. Program je ale stavěný tak, aby se v něm diváci snadno zorientovali a mohli si najít to své,“ představuje nový program jeho výkonný ředitel Tomáš Motl.

 Události v kultuře

 Každý den zahájí dvacetiminutová zpravodajská relace Události v kultuře moderovaná Jiřím Svobodou nebo Petrou Křížkovou Schubertovou. Události v kultuře nejsou novinkou, pořad se stejným názvem se vysílal na ČT do konce roku 2009. Nová relace ale bude jiná. „Jde ve skutečnosti o prodloužení Událostí kulturním zpravodajstvím. Nejde o magazín ani doplněk," upozorňuje Tomáš Motl, „ale o součást hlavní zpravodajské relace, která – tím, že je vysílána na ČT art – zároveň symbolicky otevírá každodenní prime time této nové kulturní stanice."

 Zpravodajská relace nabídne kulturní dění očima domácích i zahraničních reportérů ČT. Reportáže, ale i živé vstupy a také hosté ve studiu budou diváky informovat o divadelních a filmových premiérách či významných koncertech, zaměří se ale také na klubovou hudební scénu a malé galerie výtvarného umění. Podají zprávu i o nejnovějších literárních nebo architektonických počinech – v Česku i ve světě. „Dvacet minut kulturního zpravodajství denně je prostorem k systematické, zasvěcené a zároveň poutavé prezentaci kultury," domnívá se vedoucí kulturní redakce ČT Petr Vizina. Události v kultuře budou vysílány z hlavního zpravodajského studia na Kavčích horách, významný prostor v nich ale dostanou také studia v Brně, Ostravě a krajští zpravodajové. Protože budou Události v kultuře reflektovat také dění ze světa, do vydání budou přispívat i zahraniční zpravodajové České televize.

 Talk-show Artefakta

 Druhým výrazným prvkem oblasti zpravodajství a publicistiky bude talk-show Artefakta, vysílaná od pondělí do čtvrtka vždy ve 22:45. Kritická talk-show o umění a kultuře je postavená na čtyřech svébytných osobnostech moderátorů, z nichž každý představuje osobitý přístup k tématům i k hostům. Ve čtyřech večerech nabídnou čtyři různé pohledy na kulturní dění kolem nás i reflexi české kultury. V pondělí se na obrazovkách objeví hudebník, básník a prozaik Jan Burian, který nabídne portréty nejen pozoruhodných lidí, ale i projektů, neobvyklých prostor či jevů. Úterý bude patřit Janu Rejžkovi. Známý kritik v něm nabídne pro sebe typický ostřejší a analytický pohled na aktuální dění v oblasti umění. Věnovat se bude plánovaným premiérám, koncertům a festivalům, neopomene ani dění v literatuře a výtvarném umění. Zajímat se bude i o kulturně-politické kauzy. Ve středu nabídne novinářka Lucie Klímová alternativní objevy a čtvrteční okno brněnského moderátora Miroslava Balaštíka se vydá do krajů.

 Oblast hudby a scénického umění, jakož i pořady a programová okna o literatuře, filmu či třeba výtvarném umění představí Česká televize na setkáních plánovaných na následující dva týdny. Více se o ČT art zájemci dozví také na webové kartě ČT art, která byla dnes spuštěna na webu České televize a na facebookové stránce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…