ČTÚ jednal i o poplatcích za využívání kmitočtů

20.10.2014 10:58

Zpráva ze zasedání Rady Českého telekomunikačního úřadu ve 42. týdnu 2014.

ČTÚ jednal i o poplatcích za využívání kmitočtů
Foto: red
Popisek: O2

Rada Českého telekomunikačního úřadu schválila vydání rozhodnutí, kterým stanovila společnost O2 Czech Republic a.s. podnikem s významnou tržní silou na relevantním trhu č. 1 (Přístup k veřejné telefonní síti v pevném místě). Současně s tím Rada ČTÚ projednala návrh na uložení povinnosti této společnosti vést oddělenou evidenci nákladů a výnosů a povinnost umožnit volbu a předvolbu operátora, a souhlasila s odesláním rozhodnutí k notifikaci Evropské komisi.

Radní se dále seznámili s vyhodnocením dotazníkového šetření úspěšnosti změn v obsahu a podobě měsíčních monitorovacích zpráv ČTÚ. Úřad formou on-line dotazníkového průzkumu získal zpětnou vazbu na změny v podobě a obsahu monitorovacích zpráv, realizované před rokem. Odpovědi respondentů rozdělených podle jednotlivých cílových skupin potvrdily, že nové pojetí tohoto dokumentu bylo krokem správným směrem. Dále Rada projednala a odsouhlasila k vydání zářijovou Měsíční monitorovací zprávu ČTÚ č. 09/2014.

Rada ČTÚ také souhlasila se záměrem navrhnout změnu nařízení vlády č. 145/2005 Sb., které upravuje výši poplatků za využívání kmitočtů. V pásmu od 2,2 do 3,4 GHz se při využití pro pohyblivou službu počítá se zlevněním o 60 %, a v pásmu nad 3,4 GHz dokonce o 80 % oproti současnosti. Záměru předcházela analýza poplatkové politiky v okolních zemích. Vlivem neexistující degrese poplatků ve stoupajících kmitočtových pásmech vychází Česká republika z cenového srovnání jako výrazně dražší.

Členové Rady byli dále informováni o chystaných změnách v systému elektronického sběru dat. Ty by měly zajistit, že ČTÚ získá co nejefektivnějším způsobem úplná a správná data v nejkratším možném termínu. Současně se minimalizuje administrativní zátěž pro podnikatele na nezbytně nutnou míru. K návrhu změn ještě tento rok ČTÚ uspořádá workshop.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČTÚ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…