ČVUT: Chaosem a komplexitou s profesorem Chuou

11.10.2014 20:39

Téměř 200 zájemců o současné trendy ve fyzice a elektrotechnice si přišlo dne 8. října na Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze vyslechnout přednášku profesora Leona O. Chui, jejímž ústředním tématem byl princip komplexity a chování systémů na hranici chaosu.

ČVUT: Chaosem a komplexitou s profesorem Chuou
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

V rámci své strhující prezentace „Edge of Chaos“ hovořil prof. Chua mimo jiné o své práci v oblasti teorie nelineárních obvodů, teorii chaosu a o zajímavých implikacích v technice, přírodě a živých organismech.

„Jsem opravdu rád, že se nám podařilo uspořádat přednášku takové vědecké kapacity, jako je profesor Chua,“ říká děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze prof. Pavel Ripka a dodává: „Jako špičkové vědecko-výzkumné pracoviště sledujeme všechny trendy současného vývoje a skutečnost, že nás prof. Chua navštívil, svědčí o tom, že jméno Fakulty elektrotechnické ČVUT je dobře známé po celém světě. Prof. Chua ve své kariéře spojuje roli vynikajícího teoretika i obratného experimentátora. Jeho články jsou klasickou ukázkou inženýrského základního výzkumu. Všichni známe Chuův obvod, první realizaci jednoduchého systému, který produkuje deterministický chaos. Těšili jsme se na návštěvu jeho autora a naše očekávání se naplnila. Prof. Chua je zajímavý člověk s vyhraněnými názory. U nás našel posluchárnu plnou poučených zájemců a tvrdých diskutérů.“

Vynálezce elektronického prvku memristoru a autor Chuova obvodu, profesor Leon O. Chua, vystudoval v roce 1959 Mapua Institute of Technology na Filipínách. Po své emigraci do Spojených států dosáhl na prestižní stipendium na Massachusetts Institute of Technology, kde získal v roce 1961 titul MSEE. O tři roky později obhájil na University of Illinois doktorát za práci na téma Nelineární obvodové analýzy. V letech 1964 – 1970 pobýval na univerzitě v Purdue, od roku 1971 přednáší na University of California v Berkeley. V současné době působí jako Marie Curie fellow na Imperial College v Londýně. Během své kariéry získal osm čestných doktorátů.

Profesor Leon O. Chua navštívil Prahu jako účastník 11. ročníku European Conference on Non Destructive Testing (ECNDT).

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411. – 420. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 101. – 150. místě, v oblasti  „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě, a stejně tak i v oblastech „Mathematics“ a „Physics and Astronomy“. Více informací najdete na www.cvut.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…