ČVUT: Chirurgická léčba epilepsie a humanoidi s umělou kůží. Fakulta elektrotechnická se představí na Týdnu mozku

13.03.2021 11:54

V rámci programu Týdne mozku, festivalu nejnovějších objevů a trendů ve výzkumu mozku a neurovědách, vystoupí dva výzkumníci z Fakulty elektrotechnické (FEL) ČVUT.

ČVUT: Chirurgická léčba epilepsie a humanoidi s umělou kůží. Fakulta elektrotechnická se představí na Týdnu mozku
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Týden mozku, který je součástí celosvětové kampaně Brain Awareness Week (BAW), bude zahájen v pondělí 15. března. Letos se poprvé uskuteční výhradně online, díky čemuž bude většina přednášek dostupná po delší dobu v podobě video záznamů. Iniciativa má za cíl přispět ke zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku, na němž se podílejí i výzkumníci z FEL v oblasti bioinformatiky a kybernetiky. 

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Ve středu 17. března ve 12 hodin odvysílá Ing. Radek Janča, Ph.D., z programu Lékařské elektroniky a bioinformatiky, přednášku o moderních trendech v diagnostice a chirurgické léčbě epilepsie. Jeho výzkum je založen na multioborové spolupráci lékařů, biologů, matematiků i techniků, kteří využívají znalostí z oblasti zpracování signálů a obrazů, statistiky, umělé inteligence nebo elektroniky. 

Epilepsie je závažné onemocnění mozku postihující v Česku asi 80 000 lidí. Bohužel konzervativní farmakologická léčba selhává asi u třetiny pacientů. „V případech, kdy záchvaty způsobuje ložisko, může jeho vyjmutím dojít k vymizení záchvatů. Přesná lokalizace ložiska je složitý diagnostický proces, proto vyvíjíme počítačové metody zpracování signálů a obrazů, které lékařům asistují při diagnostice, pomáhají odhalit nepatrné léze a zkoumají podstatu fungování lidského mozku,” objasňuje důležitost výzkumu doktor Janča. 

Více o lékařské technice najdete v tomto videu ZDE.

Ve čtvrtek 18. března ve 14 hodin na festivalu Týden mozku virtuálně vystoupí Mgr. Matěj Hoffmann, Ph.D., z programu Otevřená informatika, s přednáškou o modelování reprezentací těla v mozku. Představí divákům humanoidní roboty vybavené umělou kůží po celém povrchu těla, kteří se perfektně hodí pro výpočetní modely vývoje a fungování reprezentace těla v mozku primátů. 

„Lidé i zvířata bez problémů ovládají svá vysoce složitá těla, integrují multimodální senzorické informace o jejich aktuální konfiguraci a poloze, přizpůsobují se růstu a selháním a používají nástroje. Mechanismy fungování těchto reprezentací v mozku však zatím nejsou plně známy. Zkoumat je ale můžeme právě pomocí humanoidů, kteří mají člověku podobné rozměry i "smysly", jimiž si mohou sami vytvořit model svého těla v prostoru,” uvádí do problematiky zájemce o přednášku doktor Hoffmann.

O tom, že „i roboti mají kůži“, se můžete přesvědčit ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…