ČVUT: CoroVent získal povolení k provozu jako nouzový ventilátor pro pacienty s COVID-19

22.10.2020 22:11

České vysoké učení technické v Praze dnes ráno obdrželo informaci, že plicní ventilátor CoroVent, vyvinutý na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze a vyráběný formou MICo Medical, získal povolení k prodeji a použití jako zdravotnický prostředek od Ministerstva zdravotnictví ČR.

ČVUT: CoroVent získal povolení k provozu jako nouzový ventilátor pro pacienty s COVID-19
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

CoroVent je určen jako nouzový ventilátor pro pacienty postižené respiračním selháním v důsledku onemocnění COVID-19. To znamená, že počínaje dnešním dnem můžeme zahájit distribuci plicních ventilátorů CoroVent do nemocnic, kde mohou začít zachraňovat naše občany. Po srpnovém získání americké certifikace FDA (Food and Drug Administration) jde o zásadní úspěch i v České republice.

Na evropské certifikaci se stále pracuje. V současné době je k dispozici 182 kusů vyrobených ventilátorů, které byly financovány ze sbírky občanů a firem a jsou nyní v majetku ČVUT. Ty budou distribuovány firmou MICo Medical zdarma okamžitě včetně zaškolení, které zajišťuje tým prof. Karla Roubíka z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, který CoroVent vyvinul ve spolupráci s iniciativou COVID19 CZ na jaře letošního roku.

Nyní jsme ve fázi druhé vlny této pandemie a na základě informací z nemocnic, které si podaly žádost o CoroVent, jich je potřeba celkem 650 kusů. Chybí tedy asi 450 ks ventilátorů, které potřebují především v menších nemocnicích.

„Chtěli bychom poprosit firmy, které by měly zájem pomoci českým nemocnicím, aby přispěly jakoukoliv částkou na úhradu tohoto ventilátoru. Chceme jednat i s hejtmany a dalšími zřizovateli nemocnic, kteří si o CoroVent požádali ohledně získání financí na jejich úhradu,“ uvedl rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček a doplnil: „Je to skvělá zpráva a jsem rád, že se povolení použít náš ventilátor CoroVent podařilo získat i v České republice.“

Snížená cena jednoho kusu ventilátoru pro tuto záchrannou akci je 200 000 Kč bez DPH. Jedná se o nejlevnější ventilátor na trhu. Nepotřebuje tak náročnou obsluhu jako klasický ventilátor.

Případní dárci se mohou obrátit na kancléřku ČVUT Ing. Lucii Orgoníkovou na e-mail: lucie.orgonikova@cvut.cz.

Pokud vaše nemocnice disponuje anesteziologicko-resuscitačním oddělením se zkušeností s invazivní plicní ventilací a máte potřebu získat další ventilátory, registrujte se, prosím, ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 18 000 studentů. Pro akademický rok 2020/21 nabízí ČVUT svým studentům 214 akreditovaných studijních programů a z toho 84 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1604 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 432. místě a na 9. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151.–200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201.–250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201.–250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 283. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 251.–300. místě, v oblasti „Mathematics“ a „Material Sciences“ na 301.–350 místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 256. místě. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…