ČVUT: Fakulta biomedicínského inženýrství otevírá nový studijní program Aplikovaná fyzioterapie

28.05.2021 14:21

Fakulta biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze (FBMI) získala akreditaci nového navazujícího magisterského studijního programu Aplikovaná fyzioterapie.

ČVUT: Fakulta biomedicínského inženýrství otevírá nový studijní program Aplikovaná fyzioterapie
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Hlavní orientací programu je v České republice doposud nevídaný koncept výuky na technicky orientované vysoké škole. V klinické praxi se ukazuje, že medicína i další zdravotnické obory vyžadují stále intenzivnější interdisciplinární spolupráci s technickými obory.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14841 lidí

Cílem této těsné spolupráce je jednak aplikace současných vědeckých poznatků, ale i vznik, vývoj a testování inovativních technologií s cílem zlepšení prognózy výsledku terapie.

Zaměření dvouletého magisterského studijního programu, vyjma nepostradatelné výuky tradičních diagnostických a terapeutických metod, umožní posluchačům seznámit se s robotickou rehabilitací, moderní, v současnosti stále více používanou metodou zejména v rehabilitaci neurologických či neurodegenerativních onemocnění. Stále více odborných publikací se však zabývá i aplikacemi robotických systémů mimo neurologické disciplíny, například v pediatrii nebo v traumatologii pohybového ústrojí. Fakulta vybudovala před dvěma lety v České republice unikátní Laboratoř robotické rehabilitace, vybavenou špičkovými robotickými zařízeními pro obnovu chůze či úchopových funkcí ruky. „Díky této mnohamilionové investici se můžeme pyšnit technikou srovnatelnou s nejlépe vybavenými pracovišti rehabilitační péče v České republice a současně jsme první tuzemskou univerzitou s takto komplexně vybavenou rehabilitační laboratoří,“ dodává vedoucí laboratoře Ing. Aleš Příhoda.

Studenti se v rámci magisterského studia rovněž podrobně seznámí s problematikou telemedicíny, která má při nepředvídatelném omezení kontaktní zdravotní péče nezastupitelnou úlohu. Proděkan pro studium a pedagogickou činnost doc. Mgr. Zdeněk Hon, Ph.D., doplňuje: „Cílem studia je připravit absolventy k výkonu povolání fyzioterapeuta se specializovanou způsobilostí. Absolvent bude schopen nejen samostatné odborné práce v celé šíři oboru fyzioterapie, ale získá znalosti z oblasti technických věd, které se týkají robotických rehabilitačních systémů a dalších zdravotnických prostředků.“

Prvních 20 studentů nastoupí do nového navazujícího studijního programu už letos na podzim.

Bližší informace k programu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic spouští další mapový portál

7:02 Správa železnic spouští další mapový portál

Správa železnic nově spustila mapový portál pro vysokorychlostní úsek Poříčany – Světlá nad Sázavou.…