ČVUT: Inteligentní byt UCEEB bude součástí Czech IoT Summer

17.08.2018 9:03

České Radiokomunikace (CRA) pořádají každoroční soutěž pro programátory, studenty technologické firmy a nadšence, která nabízí příležitost vyzkoušet si Internet of Things technologie v praxi. Soutěžící letos mohou využít i data ze senzorů umístěných v Laboratoři personalizované telemedicíny v budově Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT. Vítěz získá 50 000 Kč a možnost spolupráce s organizátorem projektu.

ČVUT: Inteligentní byt UCEEB bude součástí Czech IoT Summer
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Soutěž Czech IoT Summer Jam již třetím rokem vybírá nejlepší nápady, jak změnit oblast internetu věcí. Soutěžící budou vytvářet prototyp aplikace, která zpracovává data ze senzorů přenášená pomocí technologie LoRaWAN. Tato bezdrátová komunikační technologie pokrývá zhruba 70 % obyvatelstva na celém území České republiky.

Uchazeči o výhru budou moci využít data ze senzorů umístěných v rámci provozu CRA a partnerů soutěže pro tvorbu vlastní aplikace. Čidla se využívají v oblastech Smart City, Smart Utility, Smart Agriculture a Smart Industry. Některé senzory, vyvinuté v prostorách Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB), najdete také v Laboratoři personalizované telemedicíny. Kromě teploty a vlhkosti vzduchu měří i koncentraci CO2 a organické těkavé látky.

Laboratoř typu „Living lab“ je provedena jako bezbariérová garsoniéra, ve které je možné otestovat vyvíjené technologie v praktickém životě. Základem je inteligentní elektroinstalace, která umožňuje plnou interakci s bytem. Budova vědeckého centra UCEEB ČVUT poskytuje data, pomocí kterých je možné naprogramovat jedinečnou aplikaci umožňující automatické řízení budov.

„IoT technologie umožňují tvorbu personalizovaných a pružných systémů řízení, které zajistí nejen hospodárnější využití energií, ale hlavně tvoří zdravé a bezpečné prostředí pro lidi. Zdravý a spokojený člověk je největší finanční úsporou,“ říká Vít Janovský, vedoucí Laboratoře personalizované telemedicíny UCEEB ČVUT.

Celá soutěž potrvá tři měsíce (od 1. srpna do 27. října 2018) a vyvrcholí dvoudenním softwarovým hackathonem. Vítězný projekt získá 50 000 Kč a možnost spolupráce na realizaci vlastního projektu. Tři nejlepší projekty si mezi sebou celkově rozdělí 105 000 Kč. Přihlásit se můžete na tomto odkazu: www.pripoj.me

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 128 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. Více informací najdete ZDE.

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov je samostatným vysokoškolským ústavem ČVUT v Praze. Sdružuje fakulty stavební, strojní, elektrotechnickou a biomedicínského inženýrství s cílem přirozeně sladit výzkumné aktivity zabývající se trvale udržitelnou výstavbou a úspěšně uvádět jejich výsledky do praxe. UCEEB je odezvou na jednu z nejvýznamnějších současných priorit Evropské unie zaměřenou na optimalizaci energetických úspor v budovách. Centrum vzniklo díky podpoře Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace MŠMT, který je financovaný EU a státním rozpočtem České republiky. Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…