ČVUT: Na elektrotechnické fakultě bude přednášet Václav Bartuška

10.10.2017 8:10

Udržitelný energetický rozvoj a bezpečnost, to je hlavním tématem nového předmětu Energetická bezpečnost, který bude na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze od října přednášet pro studenty programu Elektrotechnika, energetika a management Mgr. Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti. Pro velký zájem musel být jeho kurz přemístěn do větší posluchárny a tak je možno na přednášky pozvat i širší veřejnost.

ČVUT: Na elektrotechnické fakultě bude přednášet Václav Bartuška
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Energetická bezpečnost je klíčovým problémem pro naši civilizaci. Kritická situace se zásobováním elektrickou energií nebo plynem může nastat v důsledku přírodní pohromy, rozsáhlé technické závady, teroristického útoku, válečného konfliktu, nebo ji některá mocnost může využít jako nástroj politického nátlaku, což Evropa zažila v nedávné historii. Vědci na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze se zabývají energetickou bezpečností spíše z technického hlediska: jak v kritické situaci zabránit blackoutu, v jakém případě je nutné zajistit funkci energetického systému v ostrovním režimu, jak energetické systémy ochránit před kybernetickými útoky. Umí spočítat, jak a kde investovat do zvýšení bezpečnosti a jaké zdroje lze v případě nouzového režimu rychle mobilizovat a jaký je jejich potenciál. Od letošního akademického roku se na fakultě učí i geopolitické a společenské aspekty energetické bezpečnosti. Ty bude přednášet zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Mgr. Václav Bartuška.

Děkan Fakulty elektrotechnické prof. Pavel Ripka o výuce špičkového experta na energetiku uvedl: „Jsem velice potěšen, že na naší fakultě můžeme přivítat tak výraznou osobnost, jako je Mgr. Bartuška. Nový předmět nejen posílí profil absolventů v našich energetických studijních oborech, ale mohou si ho zapisovat i studenti ostatních studijních programů. Naši absolventi působí v energetice nejen v technických pozicích, ale i na nejvyšších manažerských postech. Nacházíme se v bodě, kdy je třeba rozhodnout o vývoji naší energetické soustavy s ohledem na nárůst podílu vyrobené energie z obnovitelných zdrojů a v kontextu probíhajících změn na trzích energie. Při těchto úvahách se nesmí zapomenout na energetickou bezpečnost. Energetické bezpečnosti je třeba se věnovat soustavně, nejen pod dojmem teroristického útoku nebo politické krize.“

Přednášky, které jsou přístupné i veřejnosti, se budou konat od 16. října, každé pondělí v 17.00 hodin v prostorách Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze v Dejvicích (Technická 2, Praha 6), učebna 84 – blok C, druhé patro.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 128 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. V celkovém hodnocení obhájilo ČVUT svoje umístění na 601. – 800. příčce a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…