ČVUT: Studenti stavební fakulty vybudovali slaměný dům. Budou zkoumat jeho vlastnosti a chování při požáru

15.06.2017 14:48

Konstrukční řešení a výstavbu domu na bázi slámy, tepelně-vlhkostní stav slaměných stěn, realizaci hliněných omítek, poruchy způsobené nedostatky při návrhu či realizaci stavby, požární charakteristiky konstrukce ze slámy i její samotné chování při požáru budou v praxi zkoumat studenti Fakulty stavební ČVUT v Praze. V prostorách Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT vybudovali za podpory grantu a pomoci sponzora unikátní slaměný dům. Výsledkem experimentálního výzkumu bude řada diplomových prací i zisk cenných informací, které mohou výrazně přispět ke zlepšení poznatků o výstavbě z environmentálně šetrných materiálů a výrobků v praxi.

ČVUT: Studenti stavební fakulty vybudovali slaměný dům. Budou zkoumat jeho vlastnosti a chování při požáru
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Stavba o půdorysu 6 x 4 metry začala růst na počátku března, její dokončení studenti plánují v průběhu června. Výsledkem práce nebude obytný dům, ale objekt, který poslouží pro výzkum. „Přírodní stavitelství je hladové po technických výstupech. Protože zatím nedisponuje dostatkem vědecky ověřených dat a informací, je veřejností stále často vnímáno jako laická a fanatická záležitost,“ vysvětluje důvod vzniku projektu jeden z jeho iniciátorů Ing. Jakub Diviš, doktorand z Fakulty stavební ČVUT.

Prostor pro uskutečnění dostal slaměný dům ve výzkumném centru UCEEB ČVUT, mezi jehož poslání patří i spolupráce se studenty na výzkumných projektech. „Na stavbu jsme studentům poskytli jednu z venkovních experimentálních ploch, zároveň můžou využívat vědecké zázemí centra. To jim umožňuje propojit originální nápady s možnostmi multioborového vědeckého pracoviště,“ říká doc. Lukáš Ferkl, ředitel UCEEB. Část realizace stavby přitom byla řešena také formou workshopů pro další zájemce z řad studentů fakulty, učili se zde například specifika technologie nanášení hliněných omítek.

Na stavbě se podílejí posluchači z kateder konstrukcí pozemních staveb, technologie staveb, a ocelových a dřevěných konstrukcí. „Projekt studenti pojali napříč obory, k dané problematice tak mohou přistupovat komplexně. Tak se učí i spolupráci a nutnosti součinnosti při řešení konkrétní realizace,“ vysvětluje další přínos stavby slaměného domu prof. Petr Hájek, proděkan pro vědeckovýzkumnou činnost Fakulty stavební ČVUT.

První výzkumy studenti spustili již v průběhu výstavby, další budou následovat po jejím dokončení, vědecky bude pojata i destrukce budovy. „Jedním z cílů projektu je zjišťování požárních charakteristik použitých stavebních materiálů a chování konstrukcí za požáru formou velkorozměrové požární zkoušky,“ vysvětluje Jakub Diviš. Při zkoušce, která je plánována na září letošního roku, budou v objektu umístěny jako zdroj požáru dřevěné hranice, jejichž tepelný výkon bude odpovídat požárnímu zatížení v obytných domech. Teploty v konstrukcích a okolí objektu bude sledovat speciální měřicí technika, chování konstrukce bude monitorováno také za pomoci termokamery.

Závěrečné práce studentů přinesou reálná čísla a fakta, výsledkem realizace celého projektu i jeho destrukce bude získání širokého spektra informací, které v praxi významně přispějí k poznání tohoto druhu stavitelství a využití environmentálně šetrných materiálů.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 128 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…