ČVUT: Technologická agentura ČR porušila pravidla veřejné soutěže a diskriminuje pražské VŠ

16.06.2014 15:55

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) nesouhlasí se způsobem vyhlášení veřejné soutěže nového programu podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje EPSILON, který vyhlásila Technologická agentura České republiky (TAČR).

ČVUT: Technologická agentura ČR porušila pravidla veřejné soutěže a diskriminuje pražské VŠ
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Jedná se o program, který má za cíl zvýšit konkurenceschopnost firem a ČR. TAČR vyhlásila soutěž 5. května 2014 a už 12. května 2014 vyšla tisková zpráva, která v zásadě zužuje původní vyhlášení, a tak porušuje pravidla volné soutěže a vyřazuje některé subjekty ze hry.        

Ve zprávě z 12. května se uvádí, že se TAČR obrátila na vybraná ministerstva ČR a technologické platformy ve snaze lépe zaměřit projekty výzkumu a vývoje na státní priority. Na jejich základě byly stanoveny tematické okruhy problémů, které budou řešeny prostřednictvím projektů přednostně. Při hodnocení podaných projektů budou zvýhodněny ty, které budou splňovat tato kritéria:

  1. Projekt je navázán na výzkumné kapacity nově vzniklých center výzkumu a vývoje, vybudovaných s podporou evropských fondů v programovacím období 2007– 2013
  2. Projekt je veden firmou – podnikatelským subjektem, jehož hlavním předmětem činnosti není výzkum a vývoj
  3. Předkladatel projektu sídlí v regionu s vysokou nezaměstnaností

„S odvolání na obsah Národní politiky VaVaI pro rok 2009 – 2015 a dále na obsah Aktualizované národní politiky VaVaI 2009 – 2015 s výhledem do roku 2020, konkrétně Usnesení vlády ČR ze dne 24. dubna 2013 č. 294, se jedná o porušení pravidel pro veřejnou soutěž a diskriminaci všech subjektů vědy a výzkumu v ČR, které nemají preferovanou infrastrukturu pořízenou z dotačních programů EU a dále nemají sídlo v některé z preferovaných oblastí. Vyhlášení dodatečných podmínek programu EPSILON uvedených ve zprávě z 12. května porušuje pravidla volné soutěže,“ říká Mgr. Darja Elfmarková z odboru rozvoje Rektorátu ČVUT.

TAČR rozděluje národní prostředky na podporu VaVaI podle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací z veřejných prostředků a změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací), ve znění pozdějších předpisů. „Program EPSILON by neměl být výjimkou. Uvedená omezení jsou v národních programech zcela novou kategorií. O jejich existenci se odborná veřejnost dovídá v podstatě na poslední chvíli. Navíc za předpokladu, že se soutěže zúčastní asi 1.200 projektů, má toto upřednostnění pro vítězné projekty zásadní význam,“ dodává Mgr. Elfmarková.

Z uvedeného prohlášení TAČR není zřejmé, proč byly osloveny věcně příslušná ministerstva a technologické platformy, a to bez účasti pražských vysokých škol, aby mohly být formulovány cíle Národní politiky orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Diskriminační opatření, které omezuje volnou soutěž územně a omezuje volnou soutěž podle vlastnictví infrastruktury, nemá oporu v legislativě ČR, je stanoveno na základě diskuse náhodně vybraných subjektů a hlavně bez účasti pražských vysokých škol. Nebylo odsouhlaseno žádným usnesením vlády ČR.

Aktualizace NP VaVaI pro rok 2009 – 2015 s výhledem do roku 2020 naopak řeší problém podfinancování Prahy v oblasti vědy a výzkumu a stanovuje priority národní podpory rozvoje lidských zdrojů ve vědě a výzkumu v Praze a rozvoj infrastruktury z národních prostředků pro potřeby pražských výzkumných organizací a škol, které neměly přístup k více než 40 miliardách Kč, jež byly proinvestovány na vznik výzkumných center v regionech.

„Zmíněným nastavením může dojít k odlivu výzkumných pracovníků z Prahy, dojde k dalšímu oslabení vědeckého potenciálu pražských výzkumných organizací a pražských vysokých škol,“ dodává rektor ČVUT profesor Petr Konvalinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…