ČVUT: V soutěži zvítězil systém pro monitorování léčby pacientů s Parkinsonem

26.11.2014 20:35

Druhý ročník mezinárodní konference o mobilních sítích a informačních technologiích v medicíně MobileMed, organizovaný katedrou kybernetiky Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze, nabídl přehlídku nejmodernějších přístupů v oblasti mHealth.

ČVUT: V soutěži zvítězil systém pro monitorování léčby pacientů s Parkinsonem
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Konference MobileMed 2014 se konala ve dnech 20. až 21. listopadu v prostorách Masarykovy koleje ČVUT v Praze a byla setkáním odborníků a zájemců o oblast využití mobilních a informačních technologií v současné medicíně. I přesto, že probíhala teprve druhým rokem, patří k jedné z nejvýznamnějších tuzemských událostí v tomto oboru. Díky spolupráci s Národním telemedicínským centrem, podpoře ČVUT v Praze a firmám Intel, iStores byla účast na sympoziu i v letošním roce zdarma.

Hlavní organizátor setkání Ing. Daniel Novák, Ph.D., z katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT k akci říká: „V letošním roce jsme rozdělili přednáškové bloky do tří hlavních témat, kterými jsou mobilní technologie ve zdravotnictví, zdravé stárnutí a podpůrné technologie a obchodní modely udržitelnosti v klinické praxi.“ A dodává: „Vzhledem k zaměření naší konference jsem velice rád, že mohu oznámit, že se nám také podařilo vyhlásit soutěž MOBILE HEALTH & AAL CHALLENGE, jejímž cílem je zejména motivovat mladé studenty a podnikatele v tvorbě nových aplikací zaměřených na lidské zdraví.“

Vítězem soutěže se stal inteligentní systém pro monitorování průběhu léčby pacientů s Parkinsonovou chorobou. Autorem systému je Alberto Ferrari z Boloňské univerzity. Systém byl současně oceněn i cenou publika. Alberto Ferrari vysvětluje: „Naší koncepci již zkoušíme v praxi na několika seniorech. Lékaři mají k dispozici objektivní odezvu na účinky neurostimulátoru a medikamentů v průběhu léčby.“ Autoři vítězného projektu byli odměněni finančním obnosem 2500 dolarů.

Druhou cenu si odnesl nízkonákladový telemedicínský systém monitorující průběh těhotenství. Systém byl vyvinut Alessandrem Crimi, působícím na prestižní švýcarské univerzitě ETH Zurich a v Africkém institutu pro matematická studia v Ghaně. “Náš systém jsme primárně navrhli pro rozvojové země, jako je Ghana. Díky přenosnému ultrazvuku a přenosu údajů do nejbližšího lékařského centra systém výrazně snižuje nebezpečí komplikací v průběhu těhotenství,“ doplňuje.

Třetí cenu získal Walter Karlen z kanadské Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru, který vyvinul aplikaci pro diagnostiku zápalu plic kojenců. Aplikace používá senzor pro měření saturace kyslíku v krvi, který zpřesňuje odhad frekvence dýchání. I tato aplikace najde svoje uplatnění v rozvojových zemích. Úspěšně byla testována v Ugandě na celkem 322 dětech.

Součástí konference bylo také druhé partnerské setkání zástupců akademických pracovišť podílejících se na aktivitách v oblasti telemedicíny, eHealth a asistivních technologií.

Mezi přednášejícími se na konferenci mimo jiné představili špičkoví zahraniční odborníci, jako jsou Rachelle Kaye z Evropské telemedicínské asociace, která demonstrovala na příkladu druhé největší zdravotní pojišťovny Maccabi v Izraeli přístup k elektronickému lékařskému záznamu, kde 70% klientů z celkového počtu dvou miliónů běžně používá svůj mobilní telefon či počítač k prohlížení informací ve své elektronické zdravotní kartě.

Holly Jimison z Northeastern university v Bostonu hovořila o detekci nástupu demence na základě analýzy sensorů pohybu, které jsou umístěny v domácnosti, jako je např. hala: „V okolí amerického Portlandu jsme sledovali desítky pacientů po dobu několika let. Z dat jasně vyplývá zhoršující se schopnost pohybu, která koreluje s kognitivním stavem pacienta“. Velmi zajímavým vystoupením byla živá demonstrace asistivních technologií nevidomou expertkou Daniela Rubio z Barcelony.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411. – 420. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 101. – 150. místě, v oblasti  „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě, a stejně tak i v oblastech „Mathematics“ a „Physics and Astronomy“. Více informací najdete na www.cvut.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…