ČVUT bude zálohovat financování studijních pobytů z vlastních zdrojů

28.06.2014 18:41

Vyjádření ČVUT v Praze ke sdělení Evropské komise o opoždění uzavírání grantových dohod pro mobility studentů a zaměstnanců v akademickém roce 2014/15 s národními agenturami programu Erasmus

ČVUT bude zálohovat financování studijních pobytů z vlastních zdrojů
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

České vysoké učení technické v Praze se připojuje ke stanovisku Univerzity Karlovy na prohlášení Evropské komise (EK) ze dne 13. 6. 2014, zveřejněné na stránkách Evropské komise, ve kterém jsou národní agentury a další účastníci programu informováni, že díky technickým problémům nebudou moci národní agentury podepsat své grantové smlouvy s Evropskou komisí před oficiálním zahájením aktivit, v případě mobilit studentů a pracovníků vysokých škol před   1. 6. 2014, ale že grantové smlouvy budou národním agenturám zaslány se zpožděním v přibližných termínech konec června až polovina července.

Toto zpoždění odsune podpis grantových smluv jednotlivých vysokých škol s jejich národními agenturami a v důsledku toho i podpis smluv vysílajících škol s účastníky mobilit na období, kdy někteří studenti již musí zahájit svůj studijní pobyt v zahraničí, a způsobí i mnohé další problémy, např. zpoždění převedení finančních prostředků na realizaci mobilit na vysoké školy a následně studentům.

Vzhledem k požadavku Evropské komise, aby školy vyplatily předem stanovený podíl grantu (předběžně asi 70%) účastníku před zahájením mobility, bude nutné, aby vysoké školy vyplácely finanční podporu ze svých zdrojů, protože také převod finančních prostředků ze zdrojů EK, který má proběhnout do 30 dnů od podpisu smlouvy vysílající vysoké školy s národní agenturou, nelze předpokládat dříve než v průběhu měsíce srpna.

„Vedení ČVUT sděluje, že do doby než od Evropské komise obdrží veškeré právní, finanční a administrativní podklady, bude ČVUT v Praze zálohovat financování studijních pobytů z vlastních zdrojů a podle stávajících předpisů je bude přidělovat studentům. Tento proces se přizpůsobí avizovaným pravidlům až s datem jejich vydání Evropskou komisí,“ řekl rektor ČVUT prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc.

ČVUT v Praze se připojuje k žádosti Univerzity Karlovy, aby NAEP apelovala na Evropskou komisi ve snaze urychlit přípravu všech základních podmínek pro uskutečnění mobilit v akademickém roce 2014/15.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…