ČVUT hledá odpověď na záhadu svítícího kanálu, rektor ohlásil oficiální vyjádření

01.02.2016 8:07

Aktuálně největší záhada na Českém vysokém učení technickém v Praze možná spěje ke svému vyřešení. Svítící kanál se v polovině ledna bez jakéhokoliv vysvětlení objevil přímo v areálu univerzity a od té doby budí zájem všech kolemjdoucích, kteří se přou o jeho možný účel.

ČVUT hledá odpověď na záhadu svítícího kanálu, rektor ohlásil oficiální vyjádření
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Rektor ČVUT prof. Petr Konvalinka na svém profilu na sociální síti Facebook oznámil, že přímo u kanálu přednese výsledky svého pátrání v rámci univerzitních struktur.

“Od momentu, kdy se na mne studenti obrátili o pomoc v kauze svítícího kanálu, jsem napřel veškeré síly, abych mohl jim i široké veřejnosti oznámit, co se pod ním skrývá. A pokud se nestane nic nečekaného, v úterý 2. února to konečně budu moci udělat. Proto si vás dovoluji pozvat na druhou hodinu odpoledne přímo ke kanálu,” napsal prof. Konvalinka na svůj Facebook.

Přestože Svítící kanál zdánlivě neplní žádný konkrétní účel, studenti objevili hned několik funkcí, které v nich vzbudily zvědavost – kanál je údajně výrazně teplejší než jeho okolí, nachází se pod ním zdroj Wi-Fi signálu a při dotyku se rozbliká varovným červeným světlem. Nejčastěji se objevují názory, že jde o prototyp technologie světelného přenosu dat Li-Fi, ale podle některých může jít také o zdařilou tzv. “virální” reklamní kampaň.

Aby studenti zjistili skutečný původ a účel kanálu, založili dokonce “Hnutí kanál” a všechna zjištění a teorie schraňují na facebookovém profilu “Svítící kanál na ČVUT”, který pro kanál založili (www.fb.com/sviticipoklopnacvut). Bez výsledku kontaktovali například Pražské vodovody a kanalizace, ke kanálu se dokonce dobrovolně vypravila hlídka Policie ČR, která ale rovněž nic zásadního nezjistila.

Minulý týden studenti uspořádali na místě happening, při kterém objevili v kanále vzkaz nepřímo spojující kanál s ČVUT. Právě proto sepsali petici a předali ji k rukám rektora, aby tuto vazbu prověřil. Výsledky svého pátrání rektor zveřejní přímo na místě kanálu právě 2. února ve 14.00 hodin.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411. – 420. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 101. – 150. místě, v oblasti  „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě, a stejně tak i v oblastech „Mathematics“ a „Physics and Astronomy“. Více informací najdete na www.cvut.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…