ČVUT nakoupilo energie na burze. Snížilo náklady o téměř 5 milionů korun

15.07.2015 13:45

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) v červenci uskutečnilo už čtvrtý nákup elektřiny a plynu na trhu s energiemi pro konečné odběratele, který organizuje od roku 2009 Českomoravská komoditní burza Kladno. Snížilo tak energetické vstupy pro příští rok proti letošku o téměř 5 milionů korun.

ČVUT nakoupilo energie na burze. Snížilo náklady o téměř 5 milionů korun
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

„Od roku 2012 jsme pak už snížili náklady na dodávky energií o více než 20 milionů korun. Největšího poklesu jsme dosáhli u silové elektřiny v nízkém napětí, kde jsme náklady snížili na polovinu. Ve finančním vyjádření ale nejvíce šetříme na elektřině ve vysokém napětí, kterou ČVUT nakupuje ročně v objemu přesahujícím 19 tisíc megawatthodin. V porovnání s rokem 2012 budou u tohoto produktu náklady nižší o 12 milionů korun,“ uvedl rektor ČVUT v Praze prof. Petr Konvalinka.

Celkově vysoká škola pořizuje pro své fakulty, Správu účelových zařízení ČVUT a servisní společnost ENERGOCENTRUM PLUS každoročně 55 megawatthodin elektřiny a zemního plynu. „Proti prvnímu nákupu dodávek na rok 2013 jsme objem pořizovaných energií zvýšili o 80 procent, tj. cca o 24 tisíc MWh,“ doplnil kvestor ČVUT Ing. Václav Pátek.

U dodávek na rok 2016 se podařilo snížit cenu silové elektřiny meziročně o 8 procent, u zemního plynu bude pokles dokonce třináctiprocentní. „Dosáhli jsme tím nová cenová minima u všech pořizovaných produktů. Cena silové elektřiny ve vysokém napětí se navíc dostala pod 900 korun za megawatthodinu a u zemního plynu jsme jen jednu korunu nad šestisetkorunovou hranicí,“ upřesnil Ing. Václav Pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…