ČVUT se podílí na inovaci komunikačních technologií využitelných při povodních

10.06.2015 18:59

V rámci cvičení povodně velkého rozsahu na vodním toku Vltava v obci Husinec-Řež konané začátkem června byl v praxi otestován unikátní komunikační systém zajišťující vysokou dostupnost internetového připojení v součinnosti se systémem včasného vyrozumění obyvatelstva. Byl vyvinut společným týmem Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze ve spolupráci s firmou CertiCon, a.s., v rámci řešení grantu Ministerstva vnitra číslo VG20122014095 „Vývoj adaptabilních datových a procesních systémů pro vysokorychlostní, bezpečnou a spolehlivou komunikaci v extrémních podmínkách“.

ČVUT se podílí na inovaci komunikačních technologií využitelných při povodních
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

V rámci cvičení povodně velkého rozsahu na vodním toku Vltava v obci Husinec-Řež byla testována připravenost obce a všech spolupracujících subjektů na povodeň velkého rozsahu. V rámci cvičení byla ověřována nejen připravenost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, krizového štábu a povodňové komise, ale byl ověřován i nový systém včasného vyrozumění obyvatelstva VOX od výrobce PWS Plus s.r.o. pořízený v rámci dotačního programu Státního fondu životního prostředí ČR pro zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní – projekt „Zlepšení systému protipovodňové ochrany obce Husinec“. Úkolem tohoto systému je umožnit včasné varování obyvatelstva v případě mimořádné události.

Kromě toho je systém vybaven i sensorem výšky vodní hladiny, jehož údaje se pravidelně vkládají do internetových databází. Systém rovněž umožňuje realizovat hlasový prostup z nadřazeného střediska v ORP Brandýse nad Labem pomocí sítě internet a umožnit tak včasné vyrozumění občanů v době nedostupnosti lokálního krizového řízení. Uvedené činnosti vyžadují dostupné a stabilní připojení do sítě internet, které v době mimořádné události nelze z jediného zdroje zaručit. Požadavek na spolehlivé připojení pomocí různých přenosových technologií splňuje instalovaný komunikační systém 4mulcom – SECOM využívající lokální xDSL přípojky společně se sítěmi mobilních operátorů. V případě výpadku kteréhokoliv z poskytovatelů datové konektivity jsou stávající datová spojení nepřerušena. Bez výpadku lze proto provádět vzdálené hlášení či přijímat data z instalovaných senzorů.

Hlavním řešitelem systému za Fakultu elektrotechnickou ČVUT je katedra telekomunikační techniky. Ing. Zbyněk Kocur, Ph.D., popisuje celou akci takto: „V rámci prováděného cvičení byla simulována nedostupnost xDSL připojení vlivem zaplavení místních kabelů a jediným dostupným připojením tak byla síť mobilních operátorů. Odpojení xDSL sítě proběhlo v průběhu prováděného hlášení z ORP Brandýs nad Labem. Odpojení nemělo díky instalovanému zařízení 4mulcom – SECOM žádný vliv na prováděné hlášení. Stabilní datový kanál umožnil také pravidelnou aktualizaci výšky vodní hladiny na všech sledovaných serverech.“

Odborníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se podíleli společně s pracovníky společnosti CertiCon, a.s., na vývoji instalovaného systému 4mulcom - SECOM v rámci projektu Ministerstva vnitra číslo VG20122014095 „Vývoj adaptabilních datových a procesních systémů pro vysokorychlostní, bezpečnou a spolehlivou komunikaci v extrémních podmínkách“ a na jeho úpravách pro nasazení do systému včasného varování obyvatelstva.

Řešitelem projektu včasného systému varování a vyrozumění byl Ing. Vladimír Pavlík, ze společnosti Varovné systémy. Hlavním úkolem cvičení bylo zapojení systému včasného varování a vyrozumění obyvatel do krizového řízení obce a nadřízeného orgánu v našem případě dispečinku krizového řízení obce s rozšířenou působností Brandýs nad Labem - Stará Boleslav.

Podrobnosti o zařízení 4mulcom – SECOM lze nalézt na: http://www.certicon.cz/content/telekomunikace-site

Aktuální stav monitorovaných hladin řek lze nalézt na: http://hladiny-vox.pwsplus.eu

Stránky obce Husinec-Řež lze nalézt na: http://www.husinec-rez.cz

Stránky společností Varovné systémy: http://www.varovnesystemy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…