ČVUT v Praze otevírá první univerzitní základní školu v ČR

27.02.2015 17:46

České vysoké učení technické v Praze otevře 1. září 2015 první univerzitní soukromou základní školu v České republice. Výuka v ní bude zaměřena na technické a přírodovědné disciplíny a určena bude pro děti, jejichž rodiče chtějí své potomky tímto směrem podporovat. Navíc budou mít přístup do technických laboratoří, k technickým experimentům a ČVUT jim nabídne i výuku technické angličtiny.

ČVUT v Praze otevírá první univerzitní základní školu v ČR
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Pro školní rok 2015/16 otevře škola místo pro patnáct prvňáčků. Informační schůzka pro rodiče se koná 10. března a zápis proběhne 13. března. Při zápise budou na děti čekat mimo jiné také úlohy na matematickou představivost a logiku.

„Důvodů, proč jsme se rozhodli otevřít základní školu, bylo několik. Tím prvním je logická návaznost pokračování vzdělávání dětí z naší Univerzitní mateřské školy Lvíčata při ČVUT. Chceme, aby mohly pokračovat v nastavené technicky zaměřené edukační linii. Dále bychom rádi podpořili přípravu budoucích potenciálních studentů ČVUT a lépe je tak připravili ke studiu nejstarší technické univerzity. A v neposlední řadě jsme se rozhodli podporovat technické vzdělávání v České republice,“ říká Bc. Mgr. Martina Hovorková, ředitelka Univerzitní mateřské školy Lvíčata, která povede i základní školu.

Základní škola ČVUT je již zařazena do rejstříku škol a školských zařízení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, tedy lze zde plnit povinnou školní docházku. Organizačně je přičleněna právě k Univerzitní mateřské škole Lvíčata při ČVUT. Malý počet žáků zajistí individuální přístup v rámci jejich výuky a dovolí zvolit specifické tempo pro každého žáka. Vyučovat budou dva učitelé. ČVUT také počítá s propojením žáků základní školy se svými studenty, například budou spolupracovat na různých odborných projektech a experimentech. Pro děti budou připraveny i exkurze na špičková vědecká pracoviště a do unikátních laboratoří.        

„Škola zatím našla útočiště v Nové budově ČVUT v Dejvicích. Děti se tak budou od začátku pohybovat přímo ve vysokoškolském prostředí. Současně již připravujeme nové prostory pro další ročníky základní školy a následovné gymnázium nebo lyceum se zaměřením na přírodovědné a technické vzdělání,“ dodává rektor ČVUT prof. Petr Konvalinka.

Jelikož se jedná o soukromou základní školu, školné bude nastaveno na 4.500 Kč měsíčně, za školní družinu pak 700 Kč měsíčně. Další část nákladů bude kryta státní dotací z MŠMT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…