Carun: Konopná lékárna nově v Pardubicích

02.09.2014 18:09

V Pardubicích otevírá apatyka specializovaná výhradně na prostředky z léčivého konopí.

Carun: Konopná lékárna nově v Pardubicích
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Pardubice se zařadily mezi české konopné metropole. Právě zde totiž otevřela další z Konopných lékáren. První zdejší lékárna specializovaná výhradně na produkty z léčivého konopí. Lidé trpící bolestmi pohybového aparátu a kožními neduhy ji mohou navštívit od  září na ulici Sladkovského.

V nové konopné apatyce si lidé vyberou z mnoha produktů vyrobených na přírodní bázi. Otevřeno je od pondělí do pátku od 9.00 do 17.00 hodin. V nabídce je široká řada krémů, mastí Carun, konopného semínka, olejů či konopného vína. Věnovat se jim budou odborníci na výživu a starobylou bylinu konopí s léčivými kanabinoidy.

Návštěvníci se nemusejí ničeho obávat. „Lidé jsou zpočátku nedůvěřiví, bojí se a mají předsudky. My ale používáme upravené konopí, aby mělo nízkou povolenou hladinu THC. Lidé nemusí mít strach. Přesto díky léčivým kanabinoidům, zejména kanabidiolu, mají ty správné účinky na řadu neduhů,“ říká Jiří Stabla, zakladatel Konopných lékáren a majitel Carun Pharmacy.

Produkty z konopné lékárny pomáhají například s kožními onemocněními jako atopickým ekzémem či lupénkou, pomohou i handicapovaným s proleženinami. Prostředky z léčivého konopí, jako doplňky stravy, jsou vhodné i pro sportovce či maminky s dětmi a další vyznavače zdravého životního stylu a výrobků z konopí.  K mání je v lékárně i široké spektrum produktů určených k prevenci a také k potlačení příznaků řady nemocí. Pro zajímavost je krém kupříkladu natolik přírodní, že jej lze dokonce i jíst.

Konopí pomáhá

O účincích se zmiňuje na webu www.konopnyshop.cz, kde jsou k dostání produkty z léčivého konopí již nyní, například dvaaosmdesátiletá Miroslava Uhrová ze Sušic. „Je mi 82 let a již 3 roky trpím na ucpané karpály, což se mi projevuje nesnesitelným brněním a bolestmi obou rukou, díky kterým nemohu vůbec spát. V Konopné lékárně mě pán namazal univerzální konopnou mastí, a ačkoliv jsem vůbec nečekala žádné zlepšení, doslova přes noc mě brnění a bolest zcela přešla. Jsem z toho naprosto udivena,“ prozradila Uhrová.

Prostředky z léčivého konopí však potřebují i mladí lidé. „Je mi 27 let a již 10 let trpím na atopický ekzém na rukou, občas se stav zhorší na základě alergické reakce (stres) a naskáčou i vodnaté pupínky, které hrozně svědí. Co jsem narazila na konopnou mast, řeším tento problém doslova přes noc. Do rána je postižené místo hodně zmírněné, zklidněné a pupeny zmizí. Mast používám i na suché popraskané paty a dceři jsem mast aplikovala i na opruzeniny, které během noci také zmizeli. Dříve jsme problém řešili antibiotiky a kortikoidy,“ svěřila se Lenka Štolová.

Název konopná lékárna? Používání je povoleno, potvrdili právníci

Před nedávnem se objevili na veřejnosti spekulace, zdali se mohou provozovny Konopnyshop.cz označovat za konopné lékárny. Podle platné legislativy může název lékárna používat kdokoli, a proto došlo i k registraci tohoto slovního spojení. „Není žádným zákonem stanoveno, že musí být název striktně vymezen jen pro zdravotnická zařízení s odborným personálem a registrovanými léčivy. Postupujeme v souladu s platnou legislativou, a tedy nedochází ke zneužívání pojmu lékárna a klamání kupujícího. Netvrdíme, že naše produkty jsou léčiva. Ačkoli se mělo od září dostat konopí označované za léčiva na pulty klasických lékáren, nestalo se tak. Termín se neustále posunuje a lidé zatím trpí, vyčkávají a rostliny si pěstují sami. Jediné o co se snažíme, je vyjít pacientům vstříc a nabízet produkty, které jsou běžně k dostání, než tomu bude u prostředků označovaných jako léčivo,“ říká Jiří Stabla z Carun Pharmacy s tím, že vše je potvrzeno právníky. Ve stanovisku k problematice tzv. konopných lékáren vypracované renomovanou Advokátní kanceláří Brož & Sokol & Novák advokátní kancelář potvrdila, že ve veřejnoprávních předpisech České republiky není – na rozdíl od řady jiných pojmů – zakotvena legální definice pojmu lékárna, ani zde nejsou přesné podmínky používání tohoto pojmu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…