Čas pro české hrdiny. Karel IV., Karel Kryl, Jaroslav Marvan, Otakar Švec a další osobnosti obsadili nové projekty ČT

22.03.2015 8:39

Historický exkurz do doby Karla IV., netradiční náhled na herecké hvězdy první poloviny dvacátého století či příběhy o současných hrdinech, skutečných i fiktivních. V nově připravovaných projektech hrané tvorby nechybí čistokrevná kriminálka Rapl s antihrdinou Hynka Čermáka, ani komediální seriál Trapný padesátky podle scénáře Ireny Obermannové.

Čas pro české hrdiny. Karel IV., Karel Kryl, Jaroslav Marvan, Otakar Švec a další osobnosti obsadili nové projekty ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Česká televize má v porovnání s ostatními veřejnoprávními stanicemi v Evropě jedno milé prvenství. Nejvyšší podíl premiér na vysílání. Těžko si dovedu představit přesvědčivější důkaz toho, jak velký důraz klademe na vlastní tvorbu. A přestože jsou nové projekty České televize různorodé, žánrově, tematicky i tvůrčími osobnosti, mají jeden velmi silný společný motiv. Přivádějí na obrazovku hrdiny, kteří vyrůstají z českého prostředí, jeho historie, kultury i specifického humoru,“ avizuje novinky generální ředitel České televize Petr Dvořák.

S návrhy na nové projekty přicházejí kreativní producenti patnácti tvůrčích producentských skupin. Po právě dokončované výpravné trilogii Jan Hus, která se stala jedním z největších projektů v historii České televize, je ve vývoji další film z našich dějin. Snímek Hlas pro římského krále, v němž roli Karla IV. ztvární Kryštof Hádek, představí mladého panovníka, který se musí vymanit nejen z područí dominantního otce, ztvárněného Stanislavem Majerem, ale zejména nalézt svou vlastní roli v historii národa a celé Evropy. O zkouškách, kterými občas doba podrobuje své hrdiny, bude také šestidílný televizní cyklus Bohéma o osudech prvorepublikových herců a hereček za druhé světové války režiséra Roberta Sedláčka. „Zejména za druhé světové války nešlo jen o oportunismus, ale pro maličkosti i o život, takže lidské charaktery byly vystaveny opravdu kruté zkoušce,“ vysvětluje kreativní producent Jan Štern, z jehož tvůrčí producentské skupiny vzejde i další z připravovaných projektů, Zločin v Polné, dvoudílný televizní film, který se vrací do období tzv. hilsneriády.

K jinému milníku české historie, výstavbě Stalinova pomníku, který se stal největším skupinovým sousoším v Evropě, se vrací film Viktora Polesného Monstrum. Sleduje zejména tragický profesní i osobní život jeho autora, sochaře Otakara Švece.

Zcela jiný, detektivní žánr nabídnou další projekty. Například temný thriller z počátku 20. století, podle námětu Vladimíra Körnera, Zádušní oběť v režii Jiřího Svobody nebo třináctidílný krimiseriál Rapl, ve kterém se vrátí na obrazovky postava detektiva Kuneše známá z oceňovaného seriálu Cirkus Bukowsky. „V případě Rapla půjde o čistokrevnou detektivku. Jako leitmotiv se sice všemi epizodami táhne Kunešovo pátraní po zavražděné kolegyni, tento příběh je ale upozaděný a každý díl je současně jedním uzavřeným případem,“ uvádí scenárista a režisér Jan Pachl, který stál za Cirkusem Bukowsky, nebo druhou řadou cyklu Škoda lásky.

Zcela odlišný typ hrdinek pak nabídne komediální seriál Trapný padesátky. „Největší inspirací pro mě bylo samozřejmě to, že jsem sama trapná padesátka. Trapné však v našem případě znamená především svobodné,“ vysvětluje scenáristka seriálu Irena Obermannová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…