Celní správa: Akce TAXFREE odhalila nezdaněné dovozy z Asie

17.12.2016 16:12

V listopadu proběhla společná závěrečná realizace Odboru pátrání Praha Generálního ředitelství cel a Krajského ředitelství policie Praha pod krycím názvem „TAXFREE“. Organizovaná skupina asijských obchodníků zabývajících se dovozem zboží z Asie neplatila daň z přidané hodnoty a krátila tak příjmy do státního rozpočtu o více než 20 milionu.

Celní správa: Akce TAXFREE odhalila nezdaněné dovozy z Asie
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Bez řádného přiznání a odvedení DPH obchodovala skupina asijských obchodníků, kteří provozovali velkoobchody na asijských tržnicích. Za účelem zastření dovozů z Asie využívali „služeb“ českých státních příslušníků, kteří pro tyto „obchodníky“ zajišťovali komplexní služby spojené s dovozem zboží. Podstatné bylo know-how, kterým disponovali.

Kontejnerové zásilky nebyly předloženy k celnímu řízení v České republice, ale v jiné zemi Společenství – nejčastěji na Slovensku. Zde bylo zboží propuštěno do volného oběhu s místem dodání do jiného členského státu, tj. bez zaplacení DPH. Celníci zjistili, že zboží údajně určené pro polský trh bylo ve skutečnosti přepraveno přímo na tržnice do Prahy a Ostravy. Daňová přiznání daňových subjektů však tento druh obchodů neobsahovala.

Šetřením celních orgánů bylo identifikováno více než 10 společností podílejících se na těchto nelegálních aktivitách. Škoda způsobená státu na uniklé dani byla prozatím vyčíslena na částku přesahující 12.000.000,-Kč, přičemž z pokračujícího šetření je zřejmé, že přesáhne 20 milionovou hranici.

Celníci zajistili 358 460 ks zboží, ke kterému neměli pachatelé žádné dokumenty. Jednalo se o dárkové předměty, průmyslové zboží, hračky, parfémy a kabelky, z nichž většina porušuje práva duševního vlastnictví.

Dotčeným osobám hrozí trest odnětí svobody s horní hranicí 8 let. Dvě obviněné osoby jsou v současné době stíhány vazebně.

Na případu v rámci týmu „Kobra“ spolupracovali i pracovníci Finančního úřadu pro Prahu, kteří v součinnosti s celními orgány zajistili 3 kontejnery se zbožím, které bude následně použito k uhrazení dlužné částky.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…