Celní správa: Kontroly dálničních známek a mýtného na D5

06.05.2018 15:49

Celní úřad pro Plzeňský kraj kontroluje na úseku dálnice D5 mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy, zda mají řidiči nákladních vozidel zaplacené mýtné a řidiči osobních vozidel vylepenou platnou dálniční známku. Na úseku dlouhém 145 km se hlídky celní správy nepřetržitě pohybují speciálními technologickými vozidly.

Celní správa:  Kontroly dálničních známek a mýtného na D5
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V roce 2017 Celní úřad pro Plzeňský kraj odhalil na D5 celkem 3571 prohřešků. U osobních vozidel bylo zjištěno 547 případů porušení zákona v systému časového zpoplatnění, což znamená, že na vozidle chyběla nebo byla špatně vylepená dálniční známka. Všechny případy celníci vyřešili hned na místě uložením pokuty. Celková výše vybraných pokut činila 475 500 Kč.

U nákladních vozidel bylo zjištěno 3024 případů porušení zákona v systému výkonového zpoplatnění, to znamená, že nebylo vůbec nebo správně zaplacené mýto. Z toho 1834 případů bylo projednáno v tzv. příkazním řízení, ve kterém byly hned na místě uloženy pokuty v celkové výši 1 725 500 Kč. Dalších 1190 případů bylo postoupeno ke správnímu řízení.

Pokuta příkazem na místě u fyzických osob může být až pět tisíc Kč, u právnických osob až deset tisíc Kč. Více než 1300 řidičů zaplatilo pokutu prostřednictvím platebního terminálu, kterým jsou technologická vozidla vybavena.

V průběhu roku 2017 dostaly hlídky celní správy navíc nový úkol. Při kontrole vozidel zároveň prověřují v centrální databázi, zda řidič nemá u Celní správy ČR evidován daňový nedoplatek. V případě pozitivního zjištění dlužníka písemně upozorní na výši jeho daňového nedoplatku nebo má dlužník také možnost nedoplatek na místě u hlídky uhradit. Loni na 145 km dlouhém úseku dálnici D5 mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy uhradilo svůj dluh 45 kontrolovaných řidičů.

Celní úřad pro Plzeňský kraj má v současné době nedostatek celníků na kontrolu mýta a dálničních známek. Na oddělení kontrol zpoplatněných komunikací je momentálně sedm neobsazených služebních míst. Informace k volným místům najdou zájemci na stránkách celní správy v sekci kariéra (ZDE).

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne