Celní správa: Kufry ukrývaly drogu

29.09.2017 14:57

V neděli 24. září odhalili ruzyňští celníci v odpoledních hodinách na Letišti Václava Havla v Praze zásilku rostliny Katy jedlé. Drogu pašoval ve svých zavazadlech šestatřicetiletý cizinec, který cestoval na pravidelné lince Nairobi – Dubaj – Praha.

Celní správa: Kufry ukrývaly drogu
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Kontraband byl objeven při běžné kontrole zavazadel cestujících. Celníci pašerákova zavazadla nejprve podrobili kontrole rentgenem, který je upozornil na organický materiál uvnitř dvou látkových kufrů.  Následnou vnitřní kontrolou zavazadel celníci objevili novinový papír, ve kterém byly ukryty kornouty banánových listů, které obsahovaly svazky čerstvých rostlinných výhonků Katy jedlé. Celková hmotnost rostlinného materiálu byla 37 kg.

Kata jedlá (Catha edulis) je pomalu rostoucí rostlina, která obsahuje toxickou látku kath. Nejčastěji se vyskytuje v horských oblastech zemí východní Afriky a Arabského poloostrova.

Z hlediska užívání jsou nejcennějšími částmi rostlin mladé výhonky a listy, nejčastěji se žvýkají obdobně jako žvýkací tabák. Tento rostlinný materiál rostliny je nutné udržet co nejdéle čerstvý, aby byly stále účinné alkaloidy. Jedná se o kathinon, který se po uvadnutí mění na kathin. Obě tyto látky mají stimulační účinky obdobných vlastností jako u amfetaminů, zvýšená srdeční frekvence a tlak krve, povzbudivé účinky po dobu několika hodin po konzumaci.

Užívání Katy jedlé (zvané též jako qát qat, kát nebo kat) má celou řadu vedlejších účinků jako je rakovina úst, chronický vysoký tlak s následnou zástavou srdce a velmi často dochází k vážným psychickým problémům.

Cizinec byl předán Národní protidrogové centrále Policie ČR k zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…