Celní správa: Spolupráci celníků a Státní veterinární správy se daří

27.01.2019 14:01

Celní úřad pro hlavní město Prahu dlouhodobě spolupracuje při své kontrolní činnosti se Státní veterinární správou.

Celní správa: Spolupráci celníků a Státní veterinární správy se daří
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Celníci při kontrolách využívají svých kompetencí zastavovat vozidla a při zjištění přepravy veterinárního zboží mají možnost provést jeho fyzickou kontrolu a kontrolu průvodních dokladů. Efektivní spolupráce celníků a pracovníků veterinární správy významným způsobem zvyšuje možnosti ochrany spotřebitelů před nebezpečnými veterinárními produkty včetně potravin.

Například v uplynulém roce zjistili celníci z Celního úřadu pro hlavní město Prahu celkem 30 porušení při přepravě veterinárního zboží. Jednalo se o více než 40 tun masa a téměř jeden milion dvě stě tisíc vajec. Za tato porušení bylo uloženo 20 pokut, třikrát byl uložen zákaz uvádění produktů na trh a třikrát došlo ke znehodnocení produktů. Čtyři případy byly předány k řízení místně příslušné Krajské veterinární správě. Ve většině případů se jednalo o dovoz živočišných produktů z Polska. Dodavatelé, kteří zásobují tuzemský trh, mají totiž povinnost nahlásit na příslušnou veterinární správu dovoz potravin a živočišných produktů.

V uvedených kontrolách budou celníci pokračovat i v letošním roce, což dokládá právě případ z úterý 22. ledna, kdy si celníci, na příjezdové komunikaci k hlavnímu městu, vytipovali ke své kontrole dodávkový vůz Volkswagen Crafter. Osádku vozidla tvořili tři asiaté, kteří tvrdili, že vezou potraviny do velkoobchodu v Praze. V nákladovém prostoru vozidla se nacházelo 291 kg mraženého hovězího, kuřecího a kachního masa, které bylo uloženo v kartonových krabicích. Vozidlo ovšem nebylo vybaveno chladícím zařízením, tudíž nesplňovalo podmínky pro přepravu právě takovýchto potravin. Vzhledem k tomu, že přeprava masa byla prováděna v nevyhovujících hygienických podmínkách, celníci předali případ k šetření pracovníkům Státní veterinární správy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…