Celní správa: Talíře za miliony skončily v drtičce

17.03.2016 19:21

Před několika dny pardubičtí celníci pomohli pracovníkům hradeckého inspektorátu České obchodní inspekce zlikvidovat téměř 50 tisíc kusů padělků porcelánových talířů Picasso v hodnotě originálů téměř 64 milionů Kč.

Celní správa: Talíře za miliony skončily v drtičce
Foto: Celní správa ČR
Popisek: Celníci.

Konečnému znehodnocení v pojízdné drtičce předcházelo dlouhodobé řízení celníků, jež začalo v květnu 2014. V té době na základě podnětu finanční správy zkontrolovali sklad jedné společnosti s ručením omezeným a našli v něm 46 366 kusů talířů, jež byly opatřeny ochrannou známkou Picasso.

Nabyli podezření, že by se mohlo jednat o padělky. Zástupce majitele značky jejich názor potvrdil a vyčíslil škodu, která by vznikla prodejem napodobenin, na 63,8 milionů Kč. Celníci porcelánové zboží na 34 paletách zadrželi a uskladnili.

Kdyby se talíře dostaly do oběhu, mohlo být ohroženo také zdraví občanů, neboť nádobí přichází do styku s potravinami. Celní úřad proto případ předal Krajské hygienické stanici Pardubického kraje k dalšímu šetření. Ta prohlásila talíře za padělky a uložila obchodníkovi pokutu ve výši 50 000 Kč za používání klamavých obchodních praktik. Zdravotní závadnost se neprokázala.

V prosinci loňského roku pak případ převzal Inspektorát České obchodní inspekce pro Královehradecký a Pardubický kraj, jenž je kompetentní k zabrání a propadnutí padělaných talířů. Ten posléze rozhodl také o jejich fyzické likvidaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…