Celní správa v Libereckém kraji odhalila nelegální přepravu léků s pseudoefedrinem

08.11.2015 10:58

Léky obsahující větší množství pseudoefedrinu, které jsou zneužívány k výrobě pervitinu, jsou stále velice žádaným zbožím. Jejich pašování neustává a množství zajištěných medikamentů celníky z Liberce narůstá. V říjnu 2015 jich zajistili necelých 15 tisíc kusů. Z tohoto množství by mohl být vyroben téměř 1 kilogram pervitinu.

Celní správa v Libereckém kraji odhalila nelegální přepravu léků s pseudoefedrinem
Foto: Celní správa ČR
Popisek: Celníci.

8. října zastavila u Hrádku nad Nisou hlídka libereckých celníků osobní vozidlo české imatrikulace. Při prohlídce vozidla našli celníci v prostoru motoru ukrytou tašku a v ní ve dvou igelitových sáčcích celkem 2 kilogramy vyloupaných tablet léku značky Cirrus. Toto množství odpovídá přibližnému počtu 4 500 kusů.

Další případ nelegální přepravy byl celníky odhalen 17. října, kdy při kontrole v obci Kunratice u Cvikova u zastávky autobusu našla hlídka v osobním vozidle u dvou mužů ve věku 35 a 26 let igelitový sáček plný vyloupaných tablet léku zn. Apselan, celkem 2 250 kusů tablet.

O týden později, 24. října, u obce Dolní Sedlo, při jedné z dalších kontrol, našli celníci ve vozidle české imatrikulace u 39 letého muže v černém batohu 5 573 kusů vyloupaných tablet značky Cirrus. Hned pozítří, 26. října, pak hlídka u obce Hrádek nad Nisou zastavila osobní vozidlo tovární značky Daewoo Lanos české imatrikulace, ve kterém cestovaly čtyři osoby. Při kontrole vozidla nic závadného nenašla, ale vzhledem k tomu, že jeden z mužů byl přede dvěma dny celníky odhalen při pokusu nelegálně dovézt léky s pseudoefedrinem, pojala podezření, že by mohl svůj pokus opakovat. Pozorně prohlédla okolí místa kontroly a 50 metrů za vozidlem našla černou igelitovou tašku a v ní ve dvou balíčcích 1 998 kusů tablet značky Cirrus. V samotném konci měsíce, 31. října, při kontrole osobního vozidla české imatrikulace u Hrádku nad Nisou pak našla hlídka celníků u řidičky igelitový sáček s 336 kusy tablet léku značky Apselan.

Pašeráci tak díky celníků neuspěli a za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy jim hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let.

Rok 2015 je pro liberecké celníky rekordní. Ve 24 případech odhalených nelegálních přeprav zajistili již 47 tisíc kusů tablet léků a zmařili tak výrobu 3,2 kilogramů pervitinu, k jehož výrobě jsou pašované medikamenty obsahující pseudoefedrin zneužívány. To je třikrát více než v minulém roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…