Celníci asistují při zajištění ochrany osob, majetku a při dodržování veřejného pořádku

21.01.2016 18:16

Orgány Celní správy České republiky poskytují asistenční činností podporu finanční správě, Ministerstvu financí i i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. V loňském roce 2 494 celníků poskytlo výpomoc v tisícovce případů po celé republice, nejvíce pak ve Středočeském kraji a v Praze.

Celníci asistují při zajištění ochrany osob, majetku a při dodržování veřejného pořádku
Foto: Celní správa ČR
Popisek: Celník.

Mezi nejčastější druhy poskytovaných asistenčních činností patřily v roce 2015 převozy finanční hotovosti a kontrolních pásek, a to jak pro jiné útvary celní správy, tak pro finanční úřady. V 398 případech bylo nasazeno 843 celníků. Převozy finanční hotovosti pro Ministerstvo financí byly provedeny v sedmi případech. S ohledem na pravidelnost převozů finanční hotovosti pro orgány finanční správy a z důvodu zvýšení bezpečnosti kurýrů, zakoupila celní správa nové balistické vesty pro skryté nošení, které využívají i zaměstnanci finanční správy.

Celní úřady poskytovaly finančním úřadům asistenční činnosti také v rámci exekucí movitého majetku a peněžních prostředků a to ve 111 případech, při nichž bylo zajištěno zboží a peněžní prostředky v hodnotě více než 156 milionů korun. Mezi zajímavé případy patří poskytnutá asistenční činnost finanční správě při speciální exekuční akci v červenci 2015 v pražských kasinech a také spolupráce při exekuci mražených potravin v srpnu 2015 v Jihomoravském kraji. V šesti případech pak celní úřady doprovázely zboží, které finančními úřady exekuovaly.

Celníci asistují i při zajištění dodržování veřejného pořádku v místnostech nebo prostorech jednotlivých výše uvedených orgánů při dražbách a různých speciálních příležitostech.

Koncem května 2015 byla ve spolupráci s Generálním finančním ředitelstvím a Finanční správou Slovenské republiky zorganizována na českém i slovenském území speciální kontrolní akce VAT. Díky této akci se podařilo ve spolupráci s celníky orgánům české finanční správy zajistit v rámci exekučního řízení movitý majetek (dva nákladní a tři osobní automobily, 20 tun mraženého masa a 20 tun hliníku) v celkové hodnotě přesahující částku dva miliony korun.

V rámci těchto činností střeží celníci nonstop i budovu Ministerstva financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…