Celníci kontrolují zaměstnanost cizinců na severu Čech, porušuje se zákon

25.10.2015 15:16

Celníci, kteří na území Ústeckého kraje provádějí kontroly zaměřené na zaměstnávání cizinců, se stále setkávají s porušováním zákona o zaměstnanosti.

Celníci kontrolují zaměstnanost cizinců na severu Čech, porušuje se zákon
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Kontroly ústečtí celníci cílí dle vlastních poznatků a zjištění zejména do oblastí obchodu, služeb a gastronomie, ale neopomíjejí ani oblast stavebnictví. Během uplynulých říjnových dnů zkontrolovali v regionu 12 subjektů a odhalili třináct cizinců pracujících v rozporu s předpisy. Jedenáct cizinců původem z Vietnamu, kteří v provozovnách obsluhovali zákazníky a pokladnu, nebyli schopni doložit, na základě jakého právního vztahu v obchodech pracují. Ani zaměstnavatelé nepředložili žádné doklady, které by dokumentovaly oznamovací povinnost související se zaměstnáváním svého zaměstnance. Stejně tak zaměstnavatel dvou mužů z Ukrajiny, pokládajících dlažbu, nesplnil oznamovací povinnost, vůči úřadu práce.

Celníci zjištěné případy porušení právních předpisů předají příslušnému oblastnímu inspektorátu práce k dalšímu řízení. Za nesplnění oznamovací povinnosti, může být ve správním řízení uložena pokuta až do výše 100 000 korun a jestliže zaměstnavatel zaměstnává cizince bez platného povolení, hrozí mu sankce do deseti milionů korun. Ústečtí celníci budou i nadále v kontrolách pokračovat.

Od začátku roku provedli ústečtí celníci v kraji 82 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců. Porušení předpisů identifikovali ve 44 případech. Prověřili více než sto zahraničních osob, z nichž 11 vykonávalo práci bez povolení k zaměstnání, a u 36 cizinců nebyla zaměstnavatelem splněna oznamovací povinnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…