Celorepubliková porada SČMVD: Výrobní družstva ohrožuje prudký růst mezd

13.11.2019 18:01

V pátek 8. listopadu se v Praze sešli předsedové a vrcholní manažeři výrobních družstev na pravidelné Celorepublikové poradě Svazu českých a moravských výrobních družstev (SČMVD). Vedle aktuálních informací z činnosti SČMVD přináší porada každoročně také zajímavou možnost přímého dialogu mezi zástupci výrobních družstev a představiteli vlády nebo význačných institucí, kteří bývají k jednání přizváni.

Celorepubliková porada SČMVD: Výrobní družstva ohrožuje prudký růst mezd
Foto: crr.cz
Popisek: Svaz českých a moravských výrobních družstev

V letošním roce byli na Celorepublikovou poradu SČMVD přizváni vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Ing. Karel Havlíček a ředitel makroekonomických analýz ČSOB Ing. Petr Dufek. Již z úvodního projevu JUDr. Rostislava Dvořáka, předsedy SČMVD, bylo zřejmé, že mezi nejzásadnější problémy, které výrobní družstva v současnosti ohrožují, patří nedostatek pracovníků, růst minimální mzdy a mezd obecně, což následně potvrdila také závěrečná diskuze.

SČMVD s tlakem odborů na růst mezd nesouhlasí. Požadavky odborářů, kteří k jejich prosazení využívají především nedostatek pracovníků na trhu práce, nejsou podloženy ekonomickými výsledky. České firmy, které pracují ve většině jako subdodavatelé nebo ve mzdě, mohou jen těžko konkurovat mzdovým podmínkám v zahraničních společnostech, což může vést při přetrvávajícím nedostatku pracovníků k postupné likvidaci průmyslu v českých rukách. „Růst mezd v České republice se podle mého názoru úplně vymkl realitě. Zvyšovat minimální mzdu, tlačit tím na růst mezd a omezit zahraniční pracovníky, aby si firmy přeplácely lidi a mzdy rostly v nepoměru k růstu produktivity práce, je pro mě nepřijatelná věc, kterou vnímám jako výsledek politických her a vítězství ideologie nad ekonomikou. Jako by odboráři a část vlády nevnímali situaci, kdy česká ekonomika sice stále ještě o 2 % roste, ale tendence je naprosto jasná jízda z kopce,“ uvedl JUDr. Dvořák.

V době zpomalování české ekonomiky sehraje růst mezd nad úroveň produktivity práce např. v oděvní výrobě nebo ve službách významně negativní vliv. Výrazně budou růstem minimální mzdy zasaženi zaměstnavatelé zdravotně postižených osob (OZP), kteří se v České republice pohybují na nechráněném trhu v konkurenci běžných firem. SČMVD je připraven ekonomické souvislosti růstu mezd představitelům odborů, ale i některým zástupcům politické reprezentace vysvětlit, protože současná nepromyšlená politická rozhodnutí mohou mít v budoucnosti pro některá odvětví českého hospodářství nevratné následky.

Svaz českých a moravských výrobních družstev (SČMVD) patří mezi největší a nejvýznamnější svazy zaměstnavatelů v České republice. Je představitelem silné skupiny výrobních družstev, zastupuje jejich zájmy na úrovni vlády a Parlamentu ČR, podporuje členská družstva širokou škálou odborných činností a služeb ve stěžejních oblastech podnikání a vytváří a prosazuje podmínky pro jejich rozvoj. Členskou základnu svazu tvoří 200 výrobních družstev z celé České republiky, jejichž činnost zahrnuje obory ve stavebnictví, strojírenství, automobilovém průmyslu, chemickém a kosmetickém průmyslu, výrobu automatizovaných pracovišť, nábytku, skla, plastů, obalů, oděvů, šperků a hraček, ale také potravin a poskytování služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…