Centrální banka reaguje na článek "Zombie IPB straší v České národní bance"

09.06.2016 16:53

Reakce ČNB na článek Lidových novin s názvem Zombie IPB straší v České národní bance ze dne 8. 6. 2016:

Centrální banka reaguje na článek "Zombie IPB straší v České národní bance"
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Dobrý den, považujeme za nutné reagovat na dnešní článek Adama Junka a ohradit se vůči některým nepravdivým či zavádějícím tvrzením, která v článku zazněla. Jakkoli ČNB nemůže komentovat jednotlivé případy, může k nepravdivým a zavádějícím tvrzením v článku uvést následující:

Především není pravda, že by „v ČNB vznikl plán vyhradit peníze například na speciální vázaný účet ve prospěch ČSOB preventivně dopředu a v případě nutnosti již „poslané“ peníze uvolnit“; ČNB nevymýšlí žádné „kličky“ jak obejít podmínky schválené veřejné podpory, která je reprezentována Smlouvou a slibem odškodnění (dále jen SSO). 

ČNB vždy respektovala všechna omezení veřejné podpory deklarované ČSOB a schválené v rozhodnutí Evropské komise (EK). ČNB neměla a nemá v úmyslu rozhodnutí EK obcházet, vždy postupuje striktně v souladu s právním řádem. Nikdy proto neuvažovala o tom, že by převáděla prostředky na nějaký vázaný účet s tím, aby bylo možné provádět platby ve prospěch ČSOB nad rámec podpory schválené ze strany EK ani o jiných způsobech změny parametrů schválené veřejné podpory.

ČNB nemá žádnou potřebu nechat si úhradu každé platby nárokované ze strany ČSOB posvětit soudem nebo arbitráží. 

ČNB vždy s vynaložením odborné péče posuzuje odškodnitelnost jednotlivých případů dle SSO, neodškodnitelné případy odmítá a ty odškodnitelné honoruje. Na základě SSO poskytla ČNB plnění ve výši téměř 3 mld. Kč, přičemž 95 % objemu tvořila plnění na základě rozhodnutí ČNB, jen asi 5 % pak plnění na základě rozhodnutí v arbitráži. Vedení soudních či arbitrážních sporů jen proto, aby „si ČNB nechala nároky posvětit“ by bylo ze strany ČNB mimořádně nehospodárné.

Rozhodně také není pravda tvrzení autora, že by ČNB do řešení ráda zapojila i ministerstvo financí.
ČNB řeší jednotlivé případy dle SSO sama, MF není stranou SSO a ČNB jej do svého smluvního vztahu s ČSOB nepotřebuje nijak „zapojovat“. MF tak samozřejmě není ani stranou sporů, které ČSOB s ČNB o jednotlivé případy dle SSO eventuálně vede. 
Pokud centrální banka s ministerstvem financí v souvislosti se SSO komunikuje, týká se taková komunikace závazků MF ze Státní záruky ve prospěch ČNB.

Autor dále shrnuje výši vyplacené částky: Vyplacené peníze – za 16 let šlo o 3,2 miliardy korun – pak dle autora ČNB nárokovala díky další záruční smlouvě po státním rozpočtu.

Není pravda, že by ČNB nárokovala na státním rozpočtu všechny částky, které v souvislosti se SSO vyplatila ve prospěch ČSOB. ČNB nárokovala pouze ty částky, které dle Státní záruky ve prospěch ČNB byla oprávněna nárokovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…