Centrum ARCHA - rekordní čísla za rok 2014

14.01.2015 14:00

Nedávno skončený rok byl významný a pracovně rekordní pro ARCHU - Centrum pro zvířata v nouzi, která je jednou ze složek ZOO Liberec.

Centrum ARCHA - rekordní čísla za rok 2014
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Liberec.

Význam spočíval v rozšíření a modernizaci areálu, kam nově přibyly voliéry pro handicapovaná zvířata, rozletové voliéra pro dravce a budova se zázemím pro ošetřovatele. Zlepšily se tak podmínky pro personál centra i pro jejich zvířecí klienty. A těch byl loni rekordní počet – celkem 1049! Nejpočetnějšími klienty byli – jako již tradičně - netopýři . Těch v Arše přijali dokonce 514, což je nejvyšší číslo za dobu existence Archy, tedy od roku 2006. Další podstatnou část pacientů tvořili ptáci, především exempláře po různých zraněních. Hodně práce měli pracovníci například se dvěma výry – jeden byl nalezen zachycený křídlem v ostnatém drátu, druhý posedával u silnice se zraněnou nohou. U obou už ani nebyla perspektiva vyléčení, ale díky obětavým veterinářům z růžodolské kliniky a regeneraci ptáků v nové rozlétávací voliéře se je podařilo úspěšně vypustit zpět do přírody. Rok 2014 nebyl výjimkou ani v příjmu exotických a domácích zvířat, která unikla svým majitelům. Kromě běžných králíků, andulek, fretek či vodních želv se dočasně stali obyvateli stanice v Liberci Ostašově například ovce, páv, hroznýš či bazilišek. Jako každoročně našlo v centru ARCHA nový domov několik svěřenců, jejichž handicap trvale znemožňuje návrat do přírody. Kromě několika sojek a káněte se stálým obyvatelem stala také například droboučká lasička, které po úraze zůstala ochrnutá přední tlapka. Na první pohled u ní není její postižení patrné – běhá neuvěřitelně rychle, ale v přírodě by si nebyla schopná ulovit kořist. Proto si nadále bude užívat péče v liberecké záchranné stanici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…