Centrum infuzní terapie vznikne od září i v písecké nemocnici

09.09.2014 10:42

Ve středu 10. září 2014 písecká nemocnice otevře nové oddělení zaměřené na infuzní terapii ambulantním pacientům – centrum infuzní terapie. Posléze 15. září zahájí nemocnice jeho ostrý provoz. Aktivitu si vyžádala změna v systému medicínské péče posledních let, kdy je díky inovacím vědy možné řadu dříve za hospitalizace léčených chorob možné dnes léčit ambulantně. A tento postup je pro pacienta i systém péče s výhodou.

Centrum infuzní terapie vznikne od září i v písecké nemocnici
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Nové pracoviště je zasazeno do zadaptovaných prostor prvního patra pavilonu chirurgických oborů, v místní návaznosti s anesteziologicko - resuscitačním oddělením. Náklady přestavby a technická vybavenost přišla na 300 tisíc Kč. Náklady pro nemocnici budou zvýšeny vzhledem k nutnosti posílení služby personálem. Přesto z dlouhodobého hlediska je tato služba výhodnou a to nejen pohledem ekonomů.

Pacienti, kteří docházeli k infuzní léčbě (podávání tzv. kapaček), nesystémově na různé stanice jednotlivých oddělení, nebo byli dokonce hospitalizovaní na lůžku, zrealizují léčbu na jednom místě nemocnice s plně erudovaným personálem.

Dosud bylo zvykem podávat infuze provizorně na lůžku, dle možností jednotlivých oddělení a zdravotnického personálu. S nemožností domluvit přesný čas podání infuze a dobu jejího trvání, i s různou časovou obsazeností lůžek, gradoval neudržitelný stav improvizací. Nesystémové řízení této infuzní léčby bylo zátěží a komplikací nejen pro pacienty, ale i pro personál jednotlivých oddělení nemocnice, zároveň léčbu prodražovalo.

V logické snaze stále zlepšovat a zjednodušovat péči v nemocnici pro potřeby personálu a pacientů, zkrátit dobu čekání, umožnit lepší plánování denních aktivit, byla infuzní péče centralizována.  Lidé budou nyní přesně vědět čas a místo své léčby a budou ji tak moci lépe skloubit např. s výkonem svého zaměstnání.  

Při sledování televize či poslechu hudby ošetří lékaři a sestry oddělení ARO pacienty na pěti polohovacích křeslech určených pro infuzní terapii. Tato centralizace umožňuje ambulantní péči zajistit i pro pacienty odeslané praktickými lékaři, kteří se rozhodnou infuze indikovat v terénu po prvním kontaktu s pacientem. Nové oddělení bude schopno ošetřit bez obtíží cca 35 pacientů v jedné směně. Poptávka ukáže na případnou nutnost zvýšit počet směn. V případě vyššího zájmu lékařů specialistů či praktických lékařů je možné domluvit již nyní aplikaci infuzí i v mimopracovní době či o víkendech.

Rozhodnutí svěřit provoz infuzního centra personálu anesteziologicko - resuscitačního oddělní nebylo samoúčelné. Sestry a lékaři ARO mají největší erudici v kanylaci cév. Navíc jsou díky svému profesnímu zaměření a vybavení pracoviště schopni okamžitě řešit nenadálé komplikace spojené s nitrožilní aplikací léků. Příkladem mohou být těžké alergické reakce.

Díky snáze kontrolovanému vykazování poskytované péče zdravotním pojišťovnám bude přesnost výkaznictví jistě i finančním přínosem pro nemocnici.  Jednoduše řečeno, by tato reorganizace provozu měla přinést zvýšení komfortu pacientů a zároveň si  na sebe vydělat. A to není v současném systému poskytování a proplácení péče obvyklým jevem.

Často bolestivá a nepříjemná léčba, která si u konkrétních nemocných vyžaduje nezřídka i 10 opakování, bude od letošního roku probíhat v důstojném, personálně i technicky dobře vybaveném prostředí. Zrealizovaný inovativní posun v ambulantní léčbě je dalším nepochybným zlepšením péče v Písku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…