Centrum pro regionální rozvoj ČR je připraveno začít konzultovat a administrovat IROP

28.07.2015 15:10

Evropská komise v červnu schválila většinu z českých operačních programů pro nové programové období 2014-2020. Znamená to, že Česká republika může z evropských fondů čerpat finanční prostředky i v dalších letech. Mezi schválenými programy je také Integrovaný regionální operační program (IROP).

Centrum pro regionální rozvoj ČR je připraveno začít konzultovat a administrovat IROP
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

První dvě výzvy v rámci tohoto programu vyhlásí v nejbližších dnech Ministerstvo pro místní rozvoj, které odpovídá za řízení celého programu. Každodenní administraci však bude mít na starosti jím řízená příspěvková organizace, Centrum pro regionální rozvoj České republiky (dále jen „Centrum“).

Centrum se v uplynulých týdnech usilovně připravovalo na start nového programu a v současné době je plně připraveno na jeho spuštění. Na administraci evropských fondů se podílí již od roku 1999 a v České republice patří v tomto ohledu k nejzkušenějším institucím. Přesto se muselo na nové období dobře připravit.

„Dosavadní síť šesti regionálních poboček jsme začali od  června rozšiřovat tak, aby v každém krajském městě mělo Centrum co nejdříve svoje regionální pracoviště. Zřizování těchto pracovišť je však poměrně komplikovaný proces: postup Centra se řídí přísnými zákonnými postupy a nová pracoviště musí splňovat požadavky pro fungování moderní instituce, kterou Centrum je a chce být,“ přibližuje vznik nových poboček pověřený ředitel Centra Ing. Zdeněk Vašák. 

V minulém týdnu přešlo do ostrého provozu zcela nové pracoviště v Českých Budějovicích. Plně připraveno je Centrum i v Hradci Králové: rozšířilo prostory na stávající adrese o nové kanceláře a na začátku roku 2016 se přesune do právě rekonstruovaného Evropského domu. Podobný postup je i v dalších regionech: již existující pobočky Centra nadále fungují ve stávajících prostorách, souběžně se ale připravuje přesun do nových kanceláří. V Ostravě bude pobočka Centra pravděpodobně umístěna v budově Krajského úřadu, v Olomouci, Brně a Liberci jednání o novém umístění pracoviště ještě probíhají. Ve městech, kde Centrum doposud zastoupeno nebylo, se připravují zcela nové pobočky – v Pardubicích se jedná o umístění pobočky v budově Krajského úřadu, v Ústí nad Labem a Jihlavě se finišuje s nájemními smlouvami a již se začíná s rekonstrukcí kanceláří, v Karlových Varech, Plzni a Zlíně probíhají prohlídky a výběr vhodných prostor.

„Předpokládáme, že všechny naše pobočky budou plně připraveny do konce tohoto roku. I přes určité provizorium týkající se nových pracovišť jsme ale na start programu IROP plně připraveni již nyní,“ dodává Vašák. V Praze se zatím z pohledu Centra nic nemění: středočeská pobočka zůstává na současné adrese v Národním domě na Náměstí Míru, stejně jako centrála i nadále sídlí o pár metrů dál ve Vinohradské ulici. 

Vzhledem k očekávanému počtu projektů v programu IROP Centrum také posílilo počty svých pracovníků: do konce června jich bylo přibráno 61. Tito pracovníci se již zapojili do příprav na zahájení administrace programu. Do konce roku Centrum plánuje rozšířit svůj tým o dalších 87 lidí tak, aby rozjezd nového programu proběhl hladce. Pro každý kraj je již nyní stanovena kontaktní osoba, která je připravena konzultovat projektové záměry a podat informace o možnostech dotací v programu IROP. Přehled kontaktů lze nalézt na http://www.crr.cz/cs/crr/kontakty-iop-irop/.

Pro bližší informace kontaktujte oddělení komunikace Centra na emailu media@crr.cz nebo telefonicky na 725 043 769.

Centrum pro regionální rozvoj ČR je státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Jejím základním úkolem je pomoc při úspěšné realizaci projektů spolufinancovaných ze Strukturálních fondů Evropské unie. Centrum působí jako Zprostředkující subjekt pro Integrovaný operační program, Operační program Technická pomoc a v novém období pro Integrovaný regionální operační program (IROP). Zabezpečuje konzultační činnost pro zájemce a zpracovatele projektů, pořádá informační semináře, pomáhá realizátorům projektů při realizaci výběrových řízení na jednotlivé dodavatele dle pravidel EU a kontroluje a monitoruje realizaci jednotlivých projektů. Centrum dále působí jako kontrolní subjekt pro všechny operační programy v rámci Cíle 3 (Evropská územní spolupráce). Vedle těchto činností Centrum zajišťuje systémovou infrastrukturu pro provoz monitorovacího systému realizace projektů spolufinancovaných z fondů EU, má na starosti správu Regionálních informačních servisů (www.risy.cz) a Mapového Serveru CRR ČR (http://mapy.crr.cz) a je hostitelskou organizací pro jedno z pracovišť evropské sítě na podporu podnikání Enterprise Europe Network. Více informací na www.crr.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…