Centrum pro regionální rozvoj: Kulturní památky dostanou na rozvoj tři miliardy z evropských fondů

23.03.2017 12:41

Celkem 54 projektů uspělo se svou žádostí o finanční podporu z evropských fondů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Projekty k obdržení příspěvku z EU ve výši tři miliard korun doporučilo Centrum pro regionální rozvoj České republiky. To právě dokončilo hodnocení projektů podaných ve výzvě IROP č. 13 „Revitalizace vybraných památek“.

Centrum pro regionální rozvoj: Kulturní památky dostanou na rozvoj tři miliardy z evropských fondů
Foto: Centrum pro regionální rozvoj
Popisek: Centrum pro regionální rozvoj

Národní památkový ústav (NPÚ) například uspěl s projektem Slatiňany – šlechtická škola v přírodě, díky kterému dojde k obnově zámeckého parku, který během let chátral. Park čeká oprava cest, ohradní zdi nebo opěrné zdi pod zámkem i parkem. Počítá se i s rekonstrukcí zámecké budovy, kde se obnovy dočkají fasády, okna, dveře a brány. Vytvořeno bude i dětské hospodářství, které kdysi v areálu existovalo, spolu s dalšími prvky zahradní architektury, kapličkou, voliérou, altánem nebo dětským hřištěm. Projekt obdrží příspěvek z evropských fondů ve výši 92 milionů korun.

Doporučený projekt Pro život kostelů Broumovska si dal za cíl záchranu kulturního dědictví Broumovska. Plán projektu předpokládá provedení základních rekonstrukčních prací na dvou nejvíce poškozených kostelech v broumovském výběžku tak, aby byly památné objekty zachovány pro budoucí generace a nehrozil jejich nenávratný zánik. Rekonstruované kostely mimo jiné nabídnou větší možnosti pořádání koncertů vážné hudby díky lepšímu technickému stavu samotných budov i zrestaurování historických varhan.  

Obnovy zámecké oranžerie a Francouzského parku se dočká dobříšský zámek. V areálu oranžérie vznikne multifunkční expozice a výstavní plocha nebo restaurátorský ateliér. Nově také bude oranžérie bezbariérová. Ve Francouzském parku budou opravena schodiště, opěrné zdi, drobná architektura apod. Projekt Zámek Dobříš - Revitalizace zámecké oranžérie a Francouzského parku bude z IROP podpořen částkou necelých 84 milionů korun.

Zajímavým projektem je revitalizace národní kulturní památky a zatraktivnění památkově chráněného systému pevnosti Dobrošov. Ta byla budována v 30. letech v rámci československého obranného opevnění na severu země. I díky dotaci ve výši necelých 62 milionů korun dojde k obnově stávající sbírky a rozšíření o nové expozice v nadzemních i podzemních objektech pevnosti.

Revitalizace se dočkají například i hrad Kost, vrchnostenská okrasná zahrada u hradu Pernštejn nebo Vlašský dvůr v Kutné Hoře.

O Centru pro regionální rozvoj České republiky

Centrum pro regionální rozvoj České republiky (www.crr.cz) je státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Již od roku 1999 je hlavní činností Centra administrace a kontrola čerpání evropských fondů. V současném programovém období (2014 – 2020) má na starosti administraci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a programy přeshraniční spolupráce. Centrum je také hostitelskou organizací celoevropské poradenské sítě pro malé a střední podnikatele Enterprise Europe Network. Dlouhodobá zkušenost s realizací projektů podporovaných EU, vlastní řídicí a organizační systémy a certifikace podle mezinárodní normy ISO 9001:2008 umožňují Centru rychle a efektivně vyhovět požadavkům jednotlivých programů i klientů při dodržení vysoké kvality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…