Centrum pro regionální rozvoj doporučilo udělení dotace už více než 400 projektů zaměřených na energetické úspory

19.06.2017 12:37

Finanční podpory z evropských fondů se dočká více než 400 projektů zaměřených na energetické úspory v bytových domech (tzv. „zateplování“). K obdržení dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) je doporučilo Centrum pro regionální rozvoj České republiky (dále Centrum).

Centrum pro regionální rozvoj doporučilo udělení dotace už více než 400 projektů zaměřených na energetické úspory
Foto: Centrum pro regionální rozvoj
Popisek: Centrum pro regionální rozvoj

Nejvyšší počet úspěšných žádostí o podporu Centrum eviduje v Moravskoslezském (88 žádostí), Zlínském (44 žádostí) a Středočeském a Olomouckém kraji (oba po 43 žádostech). Nejvíce žádostí o podporu podávají společenství vlastníků jednotek a obce. Centrum z více než osmi set doposud podaných žádostí o dotaci zatím doporučilo k financování celkem 478 za téměř jednu miliardu korun. Padesát čtyři projektů už bylo zrealizováno, devatenáct projektů bylo proplaceno.

Největším dosud doporučeným projektem je „Revitalizace bytových domů v Domažlicích“, v rámci kterého dojde k zateplení obvodového pláště dvanácti bytových domů. Město Domažlice na tento projekt obdrží částku necelých 19 milionů korun. Nejmenším doporučeným projektem je projekt na zateplení štítových stěn bytového domu o 12 bytech v Kroměříži s podporou ve výši 122 tisíc Kč.

O podporu ve výzvě IROP č. 37 „Energetické úspory v bytových domech II“ mohou žádat vlastníci bytových domů a společenství vlastníků jednotek, kromě fyzických osob nepodnikajících. Podpora se vztahuje na panelové i zděné bytové domy. Podporovanými aktivitami je například zlepšení tepelně-technických parametrů stavebních konstrukcí bytového domu, výměna zdroje tepla pro vytápění, instalace solárních kolektorů nebo fotovoltaických systémů atd. Garantovaný podíl podpory z evropských fondů při splnění minimálních požadavků je 30 % z celkových způsobilých výdajů. Vlastníci bytových domů, kteří provedou důkladnější zateplení, než jsou minimální požadavky, obdrží podporu ve výši 40 % z celkových způsobilých výdajů. Na projekty zaměřené na úspory energií v bydlení je v IROP k dispozici 3,5 miliard Kč a žadatelům o dotace jsou k dispozici ještě zhruba dvě třetiny z této částky.

Aktuálně dochází k rozšíření podporovaných opatření. Nově bude možné podat žádost také např. na výměnu starého plynového kotle za nový, na výměnu vytápění elektřinou za plynové nebo tepelné čerpadlo nebo na připojení bytového domu k soustavě zásobování tepelnou energií.

Projektové záměry a žádosti ve výzvě „Energetické úspory v bytových domech II“ je možné konzultovat s pracovníky Centra pro regionální rozvoj České republiky. Kontakty na ně naleznete na webových stránkách Centra. Příjem žádostí končí 30. 11. 2017.

O Centru pro regionální rozvoj České republiky

Centrum pro regionální rozvoj České republiky (www.crr.cz) je státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Již od roku 1999 je hlavní činností Centra administrace a kontrola čerpání evropských fondů. V současném programovém období (2014 – 2020) má na starosti administraci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a programy přeshraniční spolupráce. Centrum je také hostitelskou organizací celoevropské poradenské sítě pro malé a střední podnikatele Enterprise Europe Network. Dlouhodobá zkušenost s realizací projektů podporovaných EU, vlastní řídicí a organizační systémy a certifikace podle mezinárodní normy ISO 9001:2008 umožňují Centru rychle a efektivně vyhovět požadavkům jednotlivých programů i klientů při dodržení vysoké kvality.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…