Cenu Antonína Dvořáka převzal z rukou ministra kultury americký violocellista Yo-Yo Ma

10.09.2015 11:46

Ocenění je udělováno osobnostem, které se celoživotním dílem nebo mimořádným uměleckým počinem významnou měrou zasloužily o propagaci a popularizaci české klasické hudby v České republice i v zahraničí.

Cenu Antonína Dvořáka převzal z rukou ministra kultury americký violocellista Yo-Yo Ma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Cenu Antonína Dvořáka převzal pan Yo-Yo Ma jako první zahraniční umělec. Jeho mistrovský přednes stěžejních Dvořákových děl nepramení jen z virtuózního ovládnutí nástroje, ale stejnou měrou také z hlubokého pochopení Dvořákova díla i jeho osobnosti.

Slavnostnímu aktu byly v Kulečníkovém sále Nostického paláce přítomny významné osobnosti kulturního a společenského života, mezi jinými umělecký ředitel festivalu Dvořákova Praha Marek Vrabec, filantrop a mecenáš Karel Komárek či vnuk Antonína Dvořáka – Antonín Dvořák, toho jména třetí.

Ministr Daniel Herman při předávání ceny připomněl zásadní význam Dvořákova pobytu v Americe a ocenil zájem amerického umělce o jeho odkaz. „Bylo-li to právě americké angažmá, které Dvořákovi definitivně přineslo světovou proslulost, nemůže nás nedojímat, že je to právě americký virtuos, který svým uměním nechává slávu české hudby ožívat na světových pódiích,“ uvedl ve svém projevu.

Pan Yo-Yo Ma svým přednesem Dvořákova Violoncellového koncertu h moll, Op. 104, včera slavnostně zahájil 8. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Jak připomněl Marek Vrabec, poprvé jej mohlo české publikum v podání Yo-Yo My slyšet již před 26 lety, v pohnutém roce 1989, kdy zde Mistr nejen vystupoval, ale také podpořil demokratické síly, když se při svém pobytu sešel s Václavem Havlem.

Včerejší koncert označila hudební kritika za mimořádný. "Zahrál jste to snad ještě lépe, než to Dvořák napsal," složil Mistrovi žertem poklonu Dvořákův vnuk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…