Cenu Artis Bohemiae Amicis převzal z rukou ministra Hermana vydavatel křesťanského samizdatu

09.11.2015 10:42

Za ilegální vydávání katolického tisku a dovoz křesťanské literatury strávil Adolf Rázek v padesátých letech čtyři roky ve vězení.

Cenu Artis Bohemiae Amicis převzal z rukou ministra Hermana vydavatel křesťanského samizdatu
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Ing. Adolf Rázek se narodil 30. 11. 1930 v Horním Jelení na Pardubicku, dětství a dospívání však prožil v Praze, kam se rodina přestěhovala. Vyučil se elektromechanikem, po maturitě vystudoval sdělovací elektrotechniku na ČVUT.

Od dětství se pohyboval v katolickém prostředí, po válce byl členem katolického skautského oddílu v Praze Modřanech a začal pracovat také v Katolické mládeži. Komunistický puč v únoru 1948 však znamenal represe vůči všem křesťanským společenstvím a mimo jiné také likvidaci oficiálního katolického tisku. Jeho místo obsadily režimu poplatné Katolické noviny, které roli myšlenkové platformy duchovně orientované části společnosti neplnily a z podstaty plnit nemohly.

Mladičký Adolf Rázek se proto aktivně zapojil do vydávání ilegálního časopisu Pastýřské listy, což komunistický režim při soudním procesu v r. 1952 kvalifikoval jako „protistátní činnost - pobuřování a sdružování proti republice" a dvaadvacetiletého Rázka poslal do vězení nejprve na Pankrác a od roku 1953 na Jáchymovsko: do Vykmanova a později do internačních táborů Prokop a Marijánská. Propuštěn byl na amnestii v roce 1955.

Činnosti na poli podpory katolické kultury se však nevzdal. Jako člen skupiny kolem teologa Oto Mádra se podílel na vydávání dalších samizdatových textů, svou činnost dále rozšířil také o odvoz a distribuci duchovní literatury ze zahraničí. Členové skupiny byli v roce 1985 zatčeni, vzhledem k široké publicitě, jakou měl případ v zahraničí, však byl Adolf Rázek po měsíčním pobytu ve vazbě propuštěn.

Po změně politických poměrů se aktivně účastnil veřejného života jak politicky, tak na poli sociální práce. Od roku 1992 do roku 2000, kdy odešel do důchodu, pracoval v Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinu komunismu.

Adolf Rázek je významnou postavou samizdatového proudu v české kultuře, která pomáhala zachovávat kontinuitu kulturního a duchovního vývoje společnosti. Ocenění Artis Bohemiae Amicis přebírá nedlouho před svými 85. narozeninami.

Cenu Artis Bohemiae Amicis převzal z rukou Daniela Hermana vydavatel křesťanského samizdatu Adolf Rázek
Adolf Rázek i Daniel Herman mají zkušenost z prostředí katolického samizdatu; témat k hovoru měli hodně.

Cenu Artis Bohemiae Amicis převzal z rukou Daniela Hermana vydavatel křesťanského samizdatu Adolf Rázek
Adolfa Rázka doprovodila do Nostického paláce také jeho paní.

Cenu Artis Bohemiae Amicis převzal z rukou Daniela Hermana vydavatel křesťanského samizdatu Adolf Rázek
Ocenění Artis Bohemiae Amicis přebírá laureát necelý měsíc před 85. narozeninami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…