Cenu Karla Velikého pro mladé Evropany získal letos projekt z Polska

26.05.2017 16:53

Cena Karla Velikého pro mládež letos putuje do Polska. Získali ji tvůrci rozhlasové show, která seznamuje studenty s programem Erasmus.

Cenu Karla Velikého pro mladé Evropany získal letos projekt z Polska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Druhou cenu získali mladí Dánové, kteří ve svém euroskeptickém městě zorganizovali akci na zlepšení vnímání EU. Na třetím místě se umístil webový portál z Nizozemí, kde jeho přispěvatelé píší své příběhy o Evropě. Ocenění si vítězové převzali z rukou místopředsedkyně Evropského parlamentu Sylvie Guillaume během slavnostního ceremoniálu, který se konal v úterý 23. května v německém městě Cáchy.

Cena Karla Velikého pro mladé Evropany

Evropská cena Karla Velikého pro mládež má za cíl podporovat rozvoj evropského povědomí mezi mladými lidmi a jejich smysl pro evropskou integraci. Je udělována projektům, které podporují vzájemné porozumění, posilují rozvoj společného povědomí o evropské identitě a nabízejí praktické příklady soužití Evropanů jako jednoho společenství.

Pozvánku na slavnostní předávání ceny dostali zástupci všech 28 projektů, které vyhrály národní kola. Vítězné týmy za celou EU získaly peněžní ceny v hodnotě 7500, 5000 a 2500 eur.

Letošní vítězové

První místo: "Erasmus evening" - Polsko

Erasmus evening je rozhlasová show pro studenty o programu Erasmus, která byla vysílána na studentském internetovém rádiu v Poznani. Tvůrci pořadu si jako hosty zvali buď mladé Poláky studující v zahraničí, nebo zahraniční studenty studující v Polsku. Témata byla různá, mluvilo se například o tom, jak vyplnit přihlášku, jaké jsou rozdíly mezi univerzitami a jaké uplatnění mají jejich absolventi, ale také o tom, jak si najít bydlení a jiných praktických věcech spojených se studiem v zahraničí.

Druhé místo: "Re-discover Europe" - Dánsko

Re-discover Europe je událost, která se konala během dvou různých dní - 6. a 9. května 2016 v euroskeptické městě Aalborg na severu Dánska. První den kráčeli ulicemi města lidé nesoucí vlajku EU. Na konci průvodu byla "multikulturní vesnice", kde se mohli obyvatelé města dozvědět více o jeho rozmanitosti. Druhý den, 9. května, u příležitosti Dne Evropy, se zde konalo několik akcí na zvýšení povědomí o EU. Jejich součástí byly "EU talks", přednášky inspirované slavnými TED talks a na závěr "EU street party".

Třetí místo: "Are we Europe" - Nizozemí

Are we Europe je webstránka, kde mladí lidé přispívají svými články, fotografiemi a videi a zprostředkovávají, co pro ně znamená být Evropanem. Tvůrci webu věří, že v dnešní době, kdy je Evropa médii a některými lidmi vykreslována jako něco škodlivého, je důležité zapálit pro ni mladé lidi a ukázat čtenářům, že EU mohou vnímat i jinak než negativně.

Vítězem národního kola Ceny Karla Velikého pro mladé Evropany v Čechách byla 18. Národní výběrová konference Evropského parlamentu mládeže, která se konala v Liberci 20.3.2016 a zůčastnilo se jí celkem 147 mladých lidí z 13 zemí světa. Cílem EYP je jak konkrétně seznámit s fungováním EU, tak podpořit participaci a aktivní občanství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…