Ceny klasické hudby Classic Prague Awards 2017 znají první nominované a prvního vítěze

18.10.2017 16:59

V České republice se v kultuře historicky uděluje celá řada různých cen a ocenění, ale klasická hudba žádné takové ocenění nemá. A právě té se již druhým rokem věnuje Classic Prague Awards. Umělci se v této soutěži celkově oceňují v deseti kategoriích.

Ceny klasické hudby Classic Prague Awards 2017 znají první nominované a prvního vítěze
Foto: Archiv Classic Prague Awards
Popisek: Ocenění klasické hudby Classic Prague Awards

Slavnostní večer, během kterého bude udělena křišťálová trofej ve všech kategoriích, proběhne 20.ledna 2018 ve Smetanově síní pražského Obecního domu. V jeho rámci vystoupí mezinárodně uznávaný tenorista Pavel Černoch v doprovodu speciálního tělesa tvořeného Epoque Quartetem, Belfiato Quintetem a kontrabasistou Petrem Riesem pod vedením klavíristy Jana Kučery.
 
"Máme velkou radost, že můžeme takto ocenit úžasné výkony českých hudebníků. Classic Prague Awards nejsou pouze křišťálová trofej, ale také forma uznání a obdivu k lidem, kteří prezentují bohatou historii české klasické hudby po celém světe,“ říká ředitel soutěže Jiří Besser.
 
Ceny klasické hudby budou uděleny v nominačních a soutěžních kategoriích. O nominovaných i vítězích ve všech kategoriích rozhoduje odborná porota sestavená z uznávaných osobností klasické hudby. Porotu tvoří světoznámá sopranistka Gabriela Beňačková, houslový virtuóz Václav Hudeček, klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč, klavírista a pedagog Ivan Klánský a také populární skladatel Ondřej Soukup. 
 
 
Porota, která rozhodne o vítězích spolu s ředitelem Besserem. 
 
Vítěz v kategorii Celoživotní přínos byl oznámen již dnes na tiskové konferenci, která se konala v pražském Rudolfinu. Oceněný byl Libor Pešek, významný dirigent, který od roku 2007 stojí v čele Českého národního symfonického orchestru. 
 
„V nominačních kategoriích vybrala porota vynikající umělce, kteří přispívají k rostoucímu renomé české klasické hudby. Toto se samozřejmě týká i zahraničního laureáta ceny za Propagaci české hudby v zahraničí. Jeho jméno bude zveřejněno, stejně jako jména všech ostatních vítězů, až na slavnostním večeru 20. ledna 2018,“ upřesňuje Besser. 
 
Vyhlášení vítězů všech deseti kategorií, ale také ceny České televize, bude živě vysílat kulturní stanice ČT art. Vstupenky budou k dispozici v předprodeji od listopadu 2017. 
 
Classic Prague Awards vznikly z iniciativy společnosti Voice of Prague a bývalého ministra kultury Jiřího Bessera. Křišťálovou trofej s grafikou jedné z Janáčkových partitur vyrobila nižborská sklárna Rückl Crystal,  návrh vytvořil malíř a grafik Jiří Voves. Více informací a detailní pravidla naleznete zde.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…