Čerstvá mistryně světa Zuzana Hejnová pomáhala pohybem na ČEZ Jizerská 50 RUN

06.09.2015 14:30

Běžecká varianta legendární Jizerské 50 přivítala v sobotu 5. září stovky amatérských i profesionálních sportovců. Ti měli kromě závodění či fandění možnost podpořit v bedřichovském Lyžařském areálu dobrou věc v rámci charitativní akce Nadace ČEZ Pomáhej pohybem.

Čerstvá mistryně světa Zuzana Hejnová pomáhala pohybem  na ČEZ Jizerská 50 RUN
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Na speciálních dobročinných kolech šlapali v Jizerských horách pro občanská sdružení Svítání Jablonec nad Nisou a liberecký Tulipán. Vyšlapalo se 101 509 korun.  Díky uživatelům mobilní aplikace EPP Pomáhej pohybem se příspěvku dočkala i spinální jednotka Krajské nemocnice Liberec ve výši 45 850 korun.

Sportovci prokázali na ČEZ Jizerská 50 RUN hodně vytrvalosti, skvělou fyzickou kondici i ochotu pomáhat dobré věci. I po odběhnutí náročného závodu, v němž hlavní trasa měří přesně 50,23 kilometrů, totiž ještě usedli na speciální kola Nadace ČEZ, aby podpořili vybranou veřejně prospěšnou organizaci. „Velmi nás potěšilo, že i v rámci náročného závodu využilo mnoho lidí možnost strávit na našich kolech jednu minutu. Jejich pedály se téměř nezastavily a my jsme tak přímo na místě mohli vybraným sdružením předat šeky na vyšlapané částky,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ. Mezi pomáhající cyklisty se zařadilo i několik známých tváří, dobrou věc podpořila například překážkářka Zuzana Hejnová nebo přední český boxer Lukáš Konečný.

Jeden dobrý skutek jako by na ČEZ Jizerské 50 RUN nestačil, a tak závodníci v průběhu dne podpořili prostřednictvím mobilní aplikace EPP Pomáhej pohybem ještě Krajskou nemocnici Liberec. Náročný běh jim totiž umožnil nasbírat dostatečný počet bodů a Nadace ČEZ tak liberecké nemocnici, konkrétně její spinální jednotce, mohla předat šek na 45 850 korun. Ty jednotka využije na zajišťování komplexní léčby pacientů s poškozením míchy s důrazem na prevenci dekubitů neboli proleženin.

Občanské sdružení Svítání Jablonec nad Nisou je hipporehabilitační středisko, které se specializuje na hippoterapii dětí se zdravotním handicapem od raného věku a vzdělávání v oblasti hipporehabilitace. S dětmi pracují vyškolení fyzioterapeuti, kteří individuálně vybranými polohami na koni pomáhají dětem s rozvojem pohybových schopností. Pohyb koňského hřbetu pozitivně působí na rovnováhu, koordinaci, lezení i sed. Důvěra ke koni a pohyb na jeho hřbetě dětem dodává odvahu například k nácviku chůze na zemi. „Díky pozitivním podnětům děti nevnímají tento typ rehabilitace jako cvičení. Přítomnost koně je pro ně veliký zážitek a kromě terapie tak u nás tráví i svůj volný čas v rámci kroužku Hry u koní, který je určen nejen dětem s handicapem. Výtěžek ze speciálního kola Nadace ČEZ v hodnotě 50 830 korun využijeme na pokrytí nákladů na ustájení našich koní,“ sdělila předsedkyně Občanského sdružení Svítání Iva Michalská.

Občanské sdružení Tulipán provozuje chráněnou dílnu, v níž zaměstnává osoby se zdravotním znevýhodněním. Poskytuje poradenské služby nejen svým zhruba padesáti klientům s handicapem, ale i všem ostatním, kteří potřebují získat informace k řešení svých problémů. Realizuje řadu kulturních, volnočasových i vzdělávacích akcí, jejichž cílem je propojování životů a činností zdravých osob a lidí s postižením. „V naší chráněné dílně se zabýváme například výrobou ručního papíru, keramických předmětů, šperků nebo textilních a bytových doplňků. Právě na její provoz využijeme výtěžek z charitativní akce Pomáhej pohybem v hodnotě 50 679 korun,“ řekla ředitelka Občanského sdružení Tulipán Zora Machartová.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací na www.nadacecez.cz

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…