Cervarix k prevenci rakoviny děložního čípku v ČR dostupný již více než 8 let

01.02.2016 18:00

V České republice jsou dostupné tři HPV vakcíny. Jednou z nich je vakcína Cervarix, která byla uvedena na trh v září 2007.

Cervarix k prevenci rakoviny děložního čípku v ČR dostupný již více než 8 let
Foto: Cervarix
Popisek: Cervarix

Očkovací látka obsahuje viru podobné neinfekční částice, které nemohou vyvolat samotné onemocnění. Naopak, pouze očkování může účinně zabránit rozvoji HPV infekce, a je tak vhodnou prevencí onkologického onemocnění děložního čípku.

Očkování vakcínou Cervarix je obecně dobře snášeno. Nejčastěji vyskytujícími se nežádoucími účinky  mohou být lokální reakce v místě vpichu jako je zarudnutí, otok, bolestivost, bolest svalů nebo hlavy.

U dívek a žen, které se dosud s HPV viry nesetkaly a které byly v klinických studiích očkovány 3 dávkami vakcíny Cervarix, byl zaznamenán až 93% pokles všech případů onemocnění děložního čípku*. Již se nezohledňovalo, který z mnoha HPV typů onemocnění vyvolal. Této studie se zúčastnilo více než 18 000 dívek a žen ve věku 15 – 25 let.

Podobně jako je tomu u všech vakcín nemusí ani Cervarix v běžném používání chránit všechny očkované. Očkování nemá efekt na již aktivní HPV infekci či klinicky přítomné onemocnění děložního čípku. Pravidelný gynekologický skrínink proto zůstává i po očkování nedílnou součástí prevence onemocnění.

Vakcína Cervarix se 9 – 14letým dívkám podává ve 2 dávkách. Ženám a dívkám starším 15 let se aplikují 3 dávky vakcíny.

Vakcína Cervarix je plně hrazená z prostředků veřejného zdravotního pojištění pouze pro 13leté dívky.

www.cervarix.cz

* onemocnění děložního čípku = těžká předrakovinná poškození děložního čípku, tzv. CIN3+ léze

Cervarix injekční suspenze, vakcína proti lidskému papilomaviru (HPV typy 16, 18) je vázaná na lékařský předpis. O vhodnosti očkování se poraďte s lékařem. Očkování provádí lékař formou injekce. Přečtěte si pečlivě předem Příbalovou informaci dostupnou i na www.gskkompendium.cz. Případné nežádoucí účinky prosím hlaste i na cz.safety@gsk.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…