Červený kříž potvrdil přátelský přístup České spořitelny k lidem s handicapem

14.08.2013 15:21

Český červený kříž udělil prvním 7 pobočkám České spořitelny certifikát „Přátelská místa“, který potvrzuje přátelský přístup k lidem s handicapem.

Červený kříž potvrdil přátelský přístup České spořitelny k lidem s handicapem
Foto: Archiv
Popisek: Česká spořitelna - logo

  • Pro získání certifikátu zaměstnanci banky prošli dvoudenním školením v přístupu k lidem se zdravotním handicapem, k seniorům a v oblasti první pomoci.
  • Pobočky zároveň splnily podmínku bezbariérovosti
  • Česká spořitelna má proškoleno již 300 zaměstnanců, do konce roku 2013 chce tento počet zdvojnásobit. Další certifikované pobočky budou postupně přibývat
  • Lidé se zdravotním handicapem, kteří nemohou obsluhovat bankomat, vyberou hotovost v pobočkách České spořitelny zdarma
  • Česká spořitelna má v současné době celkem 375 bezbariérových poboček

Česká spořitelna se zapojila do projektu „Přátelská místa“, v rámci kterého Český červený kříž školí zaměstnance různých institucí a firem ve správném přístupu k lidem se zdravotním handicapem, k seniorům a v oblasti první pomoci. Dvoudenní školení se vedle teoretického základu zaměřuje především na praktické dovednosti komunikace a pomoci lidem s handicapem. Podmínku bezbariérovosti a dostatečného počtu proškolených zaměstnanců, kteří přijdou do kontaktu s klienty, splnilo nyní prvních 7 poboček České spořitelny (Praha, Olomouc, Hradec Králové, Pardubice, Zlín, Ústí nad Labem, Ostrava).

"Přátelská místa jsou nová norma Českého červeného kříže od roku 2009. Vychází z potřeby nahrazovat to, co ve společnosti pořád citelně chybí - základy slušného chování k handicapovaným, seniorům i základy první pomoci. Česká spořitelna je první bankou, která toto školení realizuje plošně. Již dlouhá léta poskytuje poměrně širokou škálu specifických služeb, které náš projekt pomáhá utřídit do určitého systému," řekl Pavel Wiener, manažer projektu „Přátelská místa“ z Českého červeného kříže.

„Česká spořitelna jde cestou individuálního přístupu k lidem s handicapem. Z našich poboček děláme přátelská místa, aby naše služby byly dostupné i pro tuto skupinu klientů se specifickými potřebami.  V pobočkách je naši poradci obslouží přednostně, a pokud nemohou tito klienti obsluhovat bankomat, vyberou zde také zdarma hotovost,“ dodal Jiří Škorvaga, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny. 

Česká spořitelna má nyní proškoleno již 300 zaměstnanců. Do konce roku 2013 chce banka tento počet zdvojnásobit a navýšit tak počet certifikovaných poboček. Postupně také zvyšuje počet bankomatů uzpůsobených pro obsluhu slabozrakými a nevidomými klienty, aktuálně jich má 147. Česká spořitelna má v současné době také 375 poboček s bezbariérovým přístupem.

Česká spořitelna získala za I. čtvrtletí 2013 ocenění OVB Nejvstřícnější banka Handicap Friendly za svůj přístup k osobám se zdravotním handicapem. Hodnocení probíhalo na základě hlasování samotných osob se zdravotním postižením.

Česká spořitelna – Zodpovědný partner společnosti

Česká spořitelna si je dobře vědoma své zodpovědnosti vůči společnosti, ve které působí. Již od počátku svého vzniku v roce 1825 se aktivně podílí na veřejném životě, o svůj zisk se dělí se společností a přispívá k jejímu rozvoji. Dlouhodobě se zabývá vzděláváním, a to jednak v oblasti zvyšování finanční gramotnosti české veřejnosti a dále také spolupracuje s vysokými školami – poskytuje stáže, přednášky, podporuje studentské projekty, atd. Další klíčovou oblastí její společensky odpovědné strategie je podpora sociálního podnikání. Ve snaze jít tím nejlepším možným příkladem umožňuje svým zaměstnancům věnovat dva pracovní dny v roce na charitativní a obecně prospěšné účely. Podporuje také individuální dobrovolnictví svých zaměstnanců i klientů grantovými programy. V roce 2002 se stala zřizovatelem Nadace České spořitelny, jejímž hlavním cílem je pomáhat těm, od kterých se společnost často odvrací.

Z prostředků nadace jsou finančními dary podporovány neziskové charitativní organizace a sdružení, jako např. Charita Česká republika, Život 90, Palata - domov pro zrakově postižené, Sananim, Drop In či například Nadační fond Livie a Václava Klausových. V srpnu 2012 založila Česká spořitelna Nadaci Depositum Bonum (z lat. dobrý vklad či dobrá úložka), aby české společnosti vrátila zpět nevybrané peníze ze zrušených anonymních vkladních knížek.

Nadace Depositum Bonum podporuje konkurenceschopnost České republiky v oblasti vzdělávání. Svou společenskou zodpovědnost na finančním trhu prezentuje Česká spořitelna iniciativou politiky zodpovědného úvěrování. V lednu 2008 stála také u zrodu Poradny při finanční tísni, nezávislé organizace, prvním svého druhu v ČR. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.